Uşak Üniversitesi’nin, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesine kabul edilen 5 üniversiteden biri olması ve tekstil, dericilik, seramik alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi’nin pilot yükseköğretim kurumu olması dolayısıyla Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MUSİAD) Uşak Şube Başkanı Nuri Arslan ve üyeleri Uşak Üniversitesi’ni ziyaret ederek konuyla ilgili bilgi aldılar.
Uşak Üniversitesi Kütüphanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Soykan, MÜSİAD Uşak Şube Başkanı Nuri Arslan, MÜSİAD üyesi sanayici ve işadamları, Uşak Üniversitesi öğretim elemanları katıldı.
Rektör Çelik, son yıllarda yükseköğretimin özellikle YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile beraber yapısal bir değişim içinde olduğunu ve bu yöndeki çalışmaların ivme kazandığını söyledi. YÖK’ün kaliteyi yükseltme konusunda başlattığı “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesinde 5 pilot üniversiteden biri olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirten Rektör Çelik;"Uşak Üniversitesi tekstil, dericilik, seramik alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi’nin pilot yükseköğretim kurumu olmuştur. “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” projesindeki 5 pilot üniversiteye Kalkınma Bakanlığımızca da YÖK’e bu beş üniversitenin belirlenen amaç kapsamında kullanımına yönelik bütçe tahsisi yapılacak. YÖK’ de kadro desteği verecektir. Şimdiden 10 adet öğretim elemanı desteği vermiştir. Bugün konuyla ilgili olarak MÜSİAD ile bir araya geldik. Kendileri konuya önem veriyorlar. Beraber neler yapabileceğimizi konuşacağız. Kendilerine teşekkür ediyorum.”dedi.
Uşak Üniversitesi’nin adaylık sürecinde yoğun bir araştırma ve çalışma yaptığını bu süreçte Uşak’ın var olan potansiyelini tüm yönleriyle ele aldıklarını ve sonuç olarak tekstil, deri ve seramik alanlarında yapılacak çalışmaların destekleneceğini, teşvik edileceğini vurgulayan Rektör Çelik konuyla ilgili olan tüm paydaşlarla bu süreçte işbirlikleri yapılacağını aktardı. Uşak’ın tekstil, deri ve seramikte marka bir şehir olması için çalışmaların hız kazanması gerektiğine dikkat çeken Rektör Çelik konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “ 2006 ve sonrasında kurulan 40 üniversite arasından seçilen 5 üniversiteden biriyiz. YÖK adaylık sürecinde bazı kriterleri inceledi. Üniversitenin akademik alt yapısı, bölüm ve programların yapısı, üniversitenin kent ve bölgeyle ilişkileri, üniversitenin dış paydaşlarıyla, mezunlarıyla ilişkileriyle ilgili kriterler incelendi. Üniversite olarak hangi alanlarda öne çıkmayı istiyorsunuz diye soruldu. Titiz ve yoğun bir çalışmayla bir dosya hazırladık ve YÖK, Kalite Kurulu, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve bürokratlar bizi bir sınava tabi tuttular, değerlendirmeler sonucu teşvik edilecek 5 pilot üniversiteden biri olduk. Onur duyuyorum. Yükseköğretim sistemi bir açılım içinde. Bölge ile gelişen ve bölgenin rekabet gücünü artıracak, ihtisaslaşmış üniversitelere ihtiyacımız var. Bize sunulan bu teşvik ve destekleri elle tutulur, gözle görülür bir hale getirmek için tekstilcilerimiz, dericilerimiz ve seramikçilerimizle birlikte çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu tür bilgilendirme toplantılarını yapmaya devam edeceğiz. Konuyu tüm paydaşlarımıza anlatacak, onların fikirlerini, önerilerini ve projelerini dinleyeceğiz. Uşak Üniversitesi akademik gücünü sanayici ve işadamlarımızın gücüyle birleştirecek. Uşak seramik üretiminin yüzde 15’ni karşılayan bir şehir. Ama biz biliyoruz ki tasarımları İtalya’dan, İspanya’dan alıyorlar. Neden Uşak bu konuda öne çıkmasın. Geleneksel ve modern değerlerin birleştirilmesiyle hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda öne çıkabiliriz. Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi alanında deneyimli hocalarıyla, seramik, moda tasarım, geleneksel el sanatları ve resim bölümleriyle nitelikli öğrenciler yetiştiriyor. Mühendislik Fakültemizde Tekstil Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve NanoTeknoloji Mühendisliği bölümlerimiz var. Tekstil ve deri malzemeleriyle, seramik malzemeleriyle, yeni ürünler geliştirecek potansiyele sahibiz. Halı ve deri ile ilgili araştırma-uygulama merkezlerine sahibiz. Elimizdeki potansiyeli verilen bu teşviklerle doğru kullanarak hep beraber gelişebiliriz. Öncü bir üniversite, öncü bir şehir olma için, elimizdeki potansiyeli doğru kullanacak projeler ve işbirlikleri yapmalıyız.”
MÜSİAD Uşak Şube Başkanı Nuri Arslan ise MÜSİAD olarak Uşak Üniversitesi’ni tekstil, dericilik, seramik alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi’nin pilot yükseköğretim kurumu olmasından dolayı tebrik ederek Uşak Üniversitesi ile gurur duyduklarını ifade etti. Uşaklı sanayici ve işadamları olarak şehrin, bölgenin ve ülkemizin gelişmesi ve kalkınması adına yapılacak çalışmaları desteklediklerini söyleyen Nuri Arslan “ Bugün bu toplantıda tekstil, deri ve seramik alanında pilot üniversite olan Uşak Üniversitesi ile bir araya geldik. Beraber neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Somut adımlar atmak için istişare ediyoruz.”dedi.