Rize Valisi İhsan Selim  Baydaş: "Rize'mizin, 2 Mart 1918'de işgal kuvvetlerinden kurtuluşunun bu yıl 106. yıl dönümünü coşku ve gurur içinde kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Milletimiz tarih boyunca sürekli hür ve bağımsız olarak yaşamış, ne pahasına olursa olsun bağımsızlığından asla vazgeçmemiştir.

Otomobil yol kenarında arıza yapan araca çarptı: 1 yaralı Otomobil yol kenarında arıza yapan araca çarptı: 1 yaralı

1. Dünya Savaşı sonrası tüm yurdumuzda olduğu gibi Rize'miz de düşman işgaliyle çevrili durumdaydı. Ancak tüm Anadolu'da olduğu gibi, Rize'miz de Kuvayi Milliye ruhuyla bu mücadelenin bir parçası olmuş ve 2 Mart 1918'de bağımsızlığını kazanmıştır. Vatan toprakları üzerinde dalgalanan ay yıldızlı bayrağının ve bağımsızlığının her şeyin üstünde olduğunu, verdiği onurlu mücadele ile gösteren Rize halkı, 2 Mart 1918'de Kurtuluş meşalesini de yakmıştır.
Vatanı ve milleti uğruna, şanlı bayrağımızı ve istiklalimizi korumak adına gerektiğinde gözünü kırpmadan canını veren Rize halkı, içeriden veya dışarıdan, dirliğine, birliğine, kutsallarına el uzatan türlü düşmana karşı onurlu duruşundan hiçbir zaman taviz vermemiş, bu kararlılık ve mücadele ruhuyla da dün olduğu gibi bugün de var olmaya devam etmiştir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Rize'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 106. yıldönümünü bir kez daha kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, gazilerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum" dedi.