Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, Van’da kasım ayının zam şampiyonunun çocuk kazağı olduğunu söyledi.
Açıklamalarda bulunan Özer Coşğun, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 Kasım ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı. Özer Coşğun, TÜFE’nin bir önceki aya göre yüzde 0,52 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 7 oranında artış gösterdiğini söyledi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,54’lük bir artış olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 7,17 oranında artış meydana geldiğini kaydeden Özer Coşğun, “Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 7,79; (enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç) olduğu I grubunda ise yıllık değişim yüzde 6,99 oldu. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 3,89’luk oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 0,58 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 5,01’lik oranla giyim ve ayakkabı grubunda, en çok düşüş ise yüzde 1,85’lik oranla ulaştırma grubunda oldu” dedi.
Van’da kasım ayının zam şampiyonunun çocuk kazağı olduğunu ifade eden Özer Coşğun, “Madde bazlı değerlendirme yapılırsa, yurt genelinde Sayısal Loto ücreti yüzde 50,00 ve yünlü erkek kabanı yüzde 20,69’luk oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise çocuk kazağı 26,99 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 18,91 oranındaki artışla bayan kabanı takip etti. Karnabahar ise yüzde 26,18’lik bir oranda değer kaybederek kasım ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 29,33 oranında değer kaybeden karnabahar, en fazla ucuzlayan ürün oldu” diye konuştu.
Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 2’lik bir artış gerçekleştiğini de sözlerine ekleyen Özer Coşğun, “Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 6,41 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,16 düşüş gerçekleşirken; imalat sanayi sektöründe yüzde 2,41, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,45 ve su sektöründe yüzde 0,84 oranında artışlar meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 3,74’lük oranla ara mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 11,58’lik oranla dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti” şeklinde konuştu.