Asya Ajans Fuarcılık ve Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Van’ın fuar alanında bölgede lider konumda olduğunu söyledi.
Asya Ajans Fuarcılık ve Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, Van’da 2016 yılında yapılan fuarların genel bir değerlendirmesini yaptı. 2016 yılında Van’da 4 fuar düzenlediklerini ve her bir fuarın Van’a ve bölgeye büyük katkı sağladığını ifade eden Güler, Van’ın fuar merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Diyarbakır, Mardin ve Erzurum başta olmak üzere birçok ilde fuar yapılmadığına dikkat çeken Güler, tüm olumsuzluklara rağmen Van’da 4 fuar gerçekleştirdiklerini ve bunun büyük bir başarı olduğunu ifade etti.
Van’da; Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, Kitap ve Eğitim Fuarı, İhracat Ürünleri Fuarı ile Turizm ve Seyahat Fuarı düzenlediklerini hatırlatan Başkan Güler, “İlimizde gerçekleştirdiğimiz Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı; Konya ve Bursa’dan sonra en verimli tarım fuarı olmuştur. Van, son iki yıldaki tarım fuarlarında gerek traktör satışı, gerek makine ekipmanları ve gerekse ziyaretçi bakımından kendi ölçeğinde rekorlar kırmıştır. 2016 tarım fuarı ilin ve bölgenin ekonomisine 50 milyon TL katkı sağlamıştır. Bunun yanında Kitap ve Eğitim Fuarı, uzun bir aradan sonra çadırda yapılmasına rağmen 150 bin kişinin ziyaretiyle ülke genelinde yapılan kitap fuarları arasında ilk beşe girmiştir. Kitap ve Eğitim Fuarı, Van ve bölgedeki eğitim kalitesinin artırılması yönünde, ilin tanıtılmasına ve kültürel yapının gelişmesine ciddi bir fayda sağlamıştır. Ortadoğu, Asya pasifik ülke pazarlarına ve en önemlisi İran pazarına girmek için ilkini gerçekleştirdiğimiz İhracat Ürünleri Fuarı ile amacımız İran’a yapılacak ticarette Van’ın baş aktör olduğunu belirtmekti. Bu konuda gerek Türkiye medyasında gerek İran medyasında bu algının oluşması için büyük bir çaba sarf ettik ve büyük ölçüde başarılı olduk diyebiliriz. Turizm ve Seyahat Fuarımız ise Türkiye’de gerçekleştirilen EMİT ve Travel Turkey fuarlarından sonra üçüncü büyük fuardır. 21 il kültür ve turizm müdürlükleri, çeşitli kurum ve kuruluşlar ile turizm bileşenlerinin katıldığı Turizm ve Seyahat Fuarımız, ilimizin ve bölgemizin tanıtımına, kalkınmasına en büyük etkiyi yapacak bir fuardır. 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz fuarlar, bölgedeki sıkıntılar ve bölgenin sosyoekonomik yönünde geri kalmışlığına rağmen büyüyerek devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Van’da fuarların daha büyük ve nitelikli olması için kurumlar arası diyalog eksikliğinin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Güler, “Her bir fuar, bir projedir. Bizim bölgemizde Van, Diyarbakır, Mardin ve Erzurum’da fuarlar yapılmaktaydı. Ancak son iki yıldır Diyarbakır’da bölge sorunlarından dolayı fuar yapılmamaktadır. Mardin fuar sayısını bire indirirken, yine Erzurum’da da 2016 yılında herhangi bir fuar yapılmamıştır. Biz Van olarak, tüm bu olumsuzluklara rağmen fuar sayımızı her geçen yıl arttırarak devam ettiriyoruz. Şimdiye kadar bu fuarları, daha çok kendi imkânlarımız ile yapmaktayız. Bu konuda Van yerelindeki enerjiyi yeterince kullanamıyoruz. Bunun birçok nedeni vardır. Örneğin kurumlar arası diyalog eksikliği ve fuarın faydalarının şehrin ekonomisine ve tanıtımına katkısının yeterince bilinmemesi gibi etkenlerdir. Oysa günümüzde fuarlar, yapıldığı bölgenin en büyük tanıtım ve kalkınma aracıdır. Van’ın bu bilince ulaşması için elimizden gelen çabayı sarf etmekteyiz. Aslında fuarların tüm bileşenlerinin birlikte hareket etmesi; kısa, orta ve uzun vadede hedefler bırakılarak çalışma yapılması gerekmektedir. Van’daki kurumlarımızın bu konuda taşın altına elini koyması ve birlikte hareket ederek çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Van ilimizin gelişmesini ve halkımızın refah yönünde yükselmesini istiyorsak, herkesin bu konuda çalışması gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Daha önceki yıllarda Van’da sadece Asya İpekyolu Fuarı düzenlendiğini dile getiren Güler, “Bu fuar genel olduğu için daha çok bir karnaval havasında geçiyordu. İlgili, ilgisiz herkes katıldığı için niceliği fuar olsa da, niteliği fuar değildi. Biz sektör fuarlarına yöneldik. Hedefimiz, 2017 yılında gerçekleştireceğimiz 6 fuar ile ilimizin ve bölgemizin tanıtımına ve kalkınmasına ivme kazandırmaktır” dedi.
Mesleklerini sorumluluk bilinci içerisinde yerel, ulusal ve uluslar arası arenada en iyi şekilde yaptıklarını dile getiren Güler, “Van, ilk defa kendi sektöründeki en üst düzey olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) temsil edilmektedir. Bu da işimizi iyi yaptığımızı göstermektedir. TOBB’da yer almanın ilimiz için ve bölgemiz için büyük bir fayda sağladığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.