İstanbul Kurtuluş'ta bir pastane. Hem de epey meşhur bir pastane. Profiterolü, gurmeleri bile kendine hayran bıraktırıyor. Fakat diğer pastanelerin aksine duvarlarda pasta, kek, tatlı resimleri yok. Bir adam var ve sürekli koşuyor.

İşte duvarlardaki o adam Bahattin Boğaz. 72 yaşında bir 'İhtiyar Delikanlı'

Küçük yaşlarda memleketi Rize'de başlayan koşma sevdası dünyanın dört bir yanında vücut bulmuş. Türkiye'de birçok maratona katılan Bahattin Boğaz, dünyada tam 52 maratona katıldı. Berlin'den New York'a, Barcelona'dan Prag'a birçok maratonda yer alan Boğaz, hiçbirini yarıda bırakmadı ve hepsini tamamlamayı başardı.

13 yaşında Rize'den İstanbul'a gelen ve Kurtuluş'ta ağabeyinin pastanesinde çalışmaya başlayan Boğaz, ağabeyinin tavsiyesiyle o dönemin en iyi atletizm kulüplerinden Kurtuluş Spor Kulübü'ne girdi. Koşuya olan ilgisi zamanla tutkuya dönüştü. 50'li yaşlarda ise maratona merak saldı. İlk kez İstanbul'da bir maratona katılan Boğaz, daha sonra dünyaya açıldı ve o gün bugündür dünyanın dört bir yanını dolaşıp maratonlara katılıyor. Gelecek hafta da ABD'ye gidecek ve 2 Mart'taki Houston Maratonu'nda koşacak.

"İki kez New York, iki kez Rotterdam'da koştum. Las Vegas, Lüksemburg, Atina, Roma, Milano, Düsseldorf, Hamburg, Stuttgart, Leverkusen, Würzburg, Lizbon ve Prag maratonlarına katıldım" diyen Boğaz, katıldığı 52 maratonun 29'unu Almanya'da koştu. Bunların 18'i de Berlin Maratonu'ydu.

En çok sevdiği maraton Berlin

'74'lük delikanlı'nın en çok sevdiği maraton Berlin. Hem rotası hem seyirci hem de organizasyon başarısıyla Berlin'i ayrı bir yere koyan Boğaz'ın en büyük hedeflerinden biri de bu maratonda 20. kez koşabilmeyi başarmak. Bu maratona olan tutkusu ve katılımı nedeniyle Berlin Maratonu'nda bir göğüs numarası sadece ona tahsis edildi ve ebediyen de öyle kalacak.

Peki 74 yaşında olan bir insan nasıl böyle koşabiliyor?

Bahattin Boğaz, beslenmesine çok dikkat ediyor. Günde sadece iki öğün, az ama öz yiyor. Her sabah 6.30'da kalkıyor ve en geç de 22.00'de yatıyor. Haftada 6 gün ikişer saat antrenman yapıyor. Daha sonra da Kurtuluş'taki ekmek teknesine gelip çalışıyor.

"Sporu ben bir sura benzetiyorum. Sur nasıl eski dönemlerde şehirleri tehlikelerden koruyorsa spor da insan sağlığında aynı görevi görüyor" diyen Boğaz, insanlara spor yapmaları konusunda yoğun tavsiyelerde bulunuyor:

"Çok yemek iyi bir şey değil. Gereksiz yiyeceklerden mutlaka kaçının. Ben 500 defa bu dünyaya gelsem yine sporcu olarak gelmek isterim. Elim ayağım tuttuğu sürece koşacağım ve sporu asla bırakmayacağım"

KAYNAK :TRTSPOR  https://www.trtspor.com.tr/haber/diger-sporlar/72-yasinda-53-maratonunu-kosacak-177839.html