Yusufeli Belediyesi ilçemizde bir ilki gerçekleştirdi. Yusufeli Barajı nedeniyle ilçe merkezi ve beş köyü tamamen, 16 köyde kısmen sular altında kalacak.  Geçirilen bu zorlu süreci en az hasarla kapatabilmek için birçok çalışmanın yanında, kültürel değerlerimizi geleceğe taşıyabilmek adına Yusufeli ilçesinin derli toplu bir merkeze ihtiyacı vardı. Bu amaçla Yusufeli kültürüne ait her türlü(kitap, gazete, dergi, resim, makale vb.) öğeyi içinde barındıracak kütüphane tarzında bir araştırma merkezi açarak bu anlamda belediye olarak çok önemli bir adım atıldı. İlçemizin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini kayıt altına alınıp korunması için açılan bu merkeze Artvin kültürü üzerine çok önemli araştırmaları bulunan Mustafa Adil Özder’in ismini verildi.

Konuyla ilgili olarak Yusufeli Belediyesi Sosyal ve Kültürel İşleri Müdürü Erkin Tokgöz, ”Mustafa Adil Özder 1907-1987 yılları arasında yaşamış,  Artvin kültürü açısından çok önemli bir halk bilimcidir. Öğretmenlik yaptığı yıllarda Artvin’i at sırtında karış karış gezerek kültürel derlemeler yapmış olan Mustafa Adil Özder’in ismini bu merkeze vererek hem ona olan vefa borcumuzu birazda olsa ödemiş olmak hem de onun adıyla Yusufeli’nin kültürünü yaşatmayı ve geleceği taşımayı amaçladık. Bu merkezi açmak uzun soluklu bir çalışmanın da başlangıcı olacak. Bu bağlamda sadece belediyemizin çalışmaları yeterli olmayıp Yusufeli kültürüne önem veren herkesin elinde Yusufeli’ne dair yazılı, sözlü ve görsel eserleri bizimle paylaşmalarını ve zengin bir arşivin ortaya çıkması adına hemşerilerimizden katkı bekliyoruz.” dedi. Mustafa Adil Özder Kültür Ve Tarih Araştırmaları Merkezi için katkı vermek isteyenler Yusufeli Belediyesi Sosyal ve Kültür İşleri müdürlüğü ile iletişime geçebilirler.

Belediyeciliğe yeni bir soluk:“Kültürel Belediyecilik”
Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, “Belediyeciliğe yeni bir soluk:“Kültürel Belediyecilik” adına çalışmalarımızı ilçemizin kültürünü, tarihini yaşatma adına kültürel belediyecilik kavramının içini dolduruyoruz. İlçe olarak içinde bulunduğumuz baraj süreci, bu kültürün yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve korunması adına Mustafa Adil Özder Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi Artvin ve Yusufeli için çok önemli bir kazanımdır. Yusufeli Belediyesi olarak daha önceden de 13 adet yazılı yayınla festivallerimiz kapsamında konserler, sempozyumlar, konferanslar, resim sergileri, okullar arası skeç ve türkü yarışmaları ayrıca Yusufeli Kültür Evi, Yusufeli Kadın Kültür ve Sanat Evi açarak ilçemizin hizmetine sunduk.” dedi.

Yusufeli Belediyesi Mustafa Adil Özder Kültür ve Tarih Araştırmaları Merkezi’nde bulunan eserler Yusufeli Belediyesi tarafından yaptırılan web tabanlı bir programla arşivlenerek internet ortamında da paylaşılacak. Mustafa Adil Özder Kimdir? Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Demirkent köyünde doğdu. Babası Muallim Mehmet Razi Efendidir. I. Dünya Savaşı muhacirliğinde henüz sekiz yaşında iken (1915) ailesi ile birlikte Çorum’un Sungurlu ilçesine göç ettiler. Babası Mehmet Razi Efendi, çocuklarının eğitimini ihmal etmeyerek, M.Adil Özder’i 1916 yılında Sungurlu’daki Kenz’ül – İrfan Numune Mektebine gönderdi. 1920 yılına kadar orada öğrenimine devam etti. Burada iken annesi öldü. Artvin’deki durumun düzeldiğine ilişkin alınan haberler üzerine 1920 yılının sonuna doğru babası ve kardeşleri ile birlikte köyleri Demirkent’e geri döndüler. Köylerine döndüklerinde, yarım kalan öğrenimini iki yıl boyunca babasından aldığı derslerle tamamlayarak o zamanlar Ersis’te (Kılıçkaya) bulunan altı yıllık Ersis Merkez Numune Mektebini 1923 yılı yazında dışarıdan sınavlara girerek bitirdi. Aynı yıl 29 Ekim 1923 tarihinde (Cumhuriyetin ilanında), baba mesleğine olan tutkusu nedeniyle Erzurum Dar’ül Muallimin Mektebine kayıt oldu. İki yıl sonra adı Erkek Muallim Mektebi olarak değiştirilen bu okuldan 1928 yılında mezun oldu. Okulu bitirmesiyle birlikte ilk olarak Çanakkale ili Bayramiç ilçesi Bayramiç Merkez Zaferi Milli Mektebi muallimliğine (öğretmenlik) atandı. 1930’da köylüsü Ali Budak Beyin kızı Kıyafet Hanım ile evlendi. Bu evlilikten Nihal (1931), Turan (1933), Demiray (1936) adlı çocukları oldu.

1930’da Borçka’nın Maçahel bucağı Düzenli köyü, 1931’de Yusufeli’nin Esenyaka köyü ilkokuluna öğretmen ve müdür olarak atandı. Buradan askerliğini yapmak üzere ayrılandı ve Yedek Subay olarak görevini tamamladıktan sonra: 1932-1936 yılları arasında Borçka, 1936-1948 yıllarında da Şavşat ilçesi İlköğretim müdürlüğü ve Merkez İlkokulu Müdürlüğü görevinde bulundu. Buradan 1948 yılında Artvin İl Merkezi Gazi İlkokulu öğretmenliğine atanan Özder, 1965-1967 yıllarında Ankara’nın Altındağ İlçesi Sarayköyü İlkokulu öğretmeni kadrosuyla Altındağ İlköğretim Müdürlüğünde, yine aynı kadro ile Milli Eğitim Bakanlığı Folklor Enstitüsünde uzman olarak çalıştı. 1971’de bu görevde iken kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Öğretmenlikten emekliye ayrıldıktan sonra Kültür Bakanlığında eski eserler üzerindeki çalışmalara katıldı. Gerek eski yazıyı (Osmanlıca) çok iyi yazıp okuması ve gerekse dile hâkimiyeti ile bu alanda da ölümüne kadar devam eden çok verimli hizmetlerde bulundu.
1987’de bu görevde iken rahatsızlanan Özder, 11 Kasım 1987 tarihinde öldü ve Ankara-Karşıyaka mezarlığında toprağa verildi.
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI