İnsansız hava araçlarının sivil uygulamalarda da kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Aracı (Unmanned Aerial Vehicle, UAV) Yarışları, 10-16 Ekim tarihleri arasında Gebze Teknik Üniversitesi’nde (GTÜ) yapıldı. Yarışlarda Bülent Ecevit Üniversitesi’ni ise (BEÜ), BEUN UAV Takımı temsil etti.
BEÜ TÜBİTAK UAV Yarışlarına, Elektrik-Elektronik Mühendisliği (EEM) Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Rıfat Hacıoğlu ve Öğr. Gör. Aytaç Altan’ın akademik danışmanlığında Bölümün öğrencileri Erdem Gökşen, Uğur Kelat ve Ahmet Biber, Makina Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile Emre Kaya ve Selimcan Gürsoy’dan oluşan ekiple katıldı. 202 takımın başvuruda bulunduğu yarışın ilk aşaması olan kavramsal tasarım ve detaylı tasarım raporlarının değerlendirilmesi sonucunda BEUN UAV takımı yarışmaya katılmaya hak kazandı.
BEUN UAV Takımı, yarışmanın en önemli iki görevini tamamlayan 9 takımdan biri oldu. BEÜ’lü genç mühendis adayları yarışı tüm katılımcılar arasında ilk 13 ekip arasında tamamladılar. İstanbul’daki anaokulları ile ilkokulların minik öğrencileri de yarışın ziyaretçileri arasında yer aldı. BEUN UAV standına ilgi gösteren minik öğrencilere araçlarını tanıtan takım üyeleri, öğretmenlerine de Bülent Ecevit Üniversitesi Çocuk Üniversitesi modülleri hakkında da bilgi verdiler.
BEUN UAV Takımı kaptanı ve pilotu Erdem Gökşen zorlu yarış sürecini değerlendirerek “Disiplinler arası çalışarak özgün tasarım ve uygulama sürecinden geçtik. Test sırasında aracımızı düşürmemize rağmen takım arkadaşlarımızla bir gecede toplayıp ertesi gün yarışa hazır hale getirdik. Yarışma süresince de birçok teknik problemin üstesinden geldik. Akademik danışmanlarımızın desteği sayesinde yarışmanın her iki görevini de başarılı bir şekilde gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Takımın akademik danışmanı Yrd. Doç. Dr. Rıfat Hacıoğlu yarışlardaki en önemli unsurun öğrencilerin projenin her aşamasında aktif biçimde yer alması olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Takımın tüm üyeleri projenin her aşamasına dâhil oldu. Danışman olarak bizler sadece yol göstermeye çalıştık. Genç mühendis adaylarımız derslerinden ve stajlarından kalan zamanlarını böylesine verimli bir projede değerlendirerek kendilerine önemli değer kattılar. Her şeyin öncesinde bir projenin başlangıcından sonucuna kadar her aşamasını gördüler. Bu deneyim onların meslek yaşamları ve kariyer gelişimlerinde önemli yer tutacak. Takım üyeleri, tümüyle kendi tasarladıkları yük bırakma sistemini ve sistemi çalıştıran kontrol mekanizmasını kullanmayı öğrendiler. Yarış sonucunun umut verici olduğunu düşünüyorum. Takım üyeleri kendilerinden sonraki dönemlerden arkadaşlarını da ekiplerine dâhil ederek bunun sürekli gelişen bir proje olması için de başlangıç yaptılar.”
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, TÜBİTAK tarafından ilk kez düzenlenen yarışmada UAV Takımının elde ettiği başarıdan mutluluk duyduğunu belirtti. Rektör Özer; “Teknik donanım ve alt yapı olanaklarımız ile öğrencilerimize sunduğumuz olanakların böyle üretken gençler sayesinde başarılar elde etmesi doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Farklı iki mühendislik disiplininden öğrencilerin bir araya gelerek bir projeyi tamamlaması bizim her zaman vurguladığımız disiplinler arası işbirliğinin de güzel bir örneği oldu. UAV Takımımızı kutluyorum, başarılarının devamını diliyorum” dedi.