Ahyar Değişim Gençlik ve Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyeleri,26 Mart 2017 tarihinde tüm Türkiye’de ve 2 Nisan 2017 tarihinde de yedi kıtada gerçekleştirilecek olan “ Ufka Yolculuk 5.Bilgi ve Kültür Yarışması” ile ilgili tanıtım ziyaretleri gerçekleştirdi.
Öncelikle İlçe Kaymakamı Sekan Keçeli ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir’e, sonra da İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu’na yapılan ziyaretlerde Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Yüzlü tarafından yarışma ile ilgili tanıtım kitapçıkları hediye edilerek yarışma hakkında çeşitli bilgiler verildi. Böyle geniş çaplı ve katılımlı bir yarışmayı düzenlediklerinden dolayı kulüp yönetimi Kaymakam Serkan Keçeli, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir ve İlçe Müftüsü tarafından tebrik edildi, başarı dileklerinde bulunuldu. Yarışmanın Çaycuma’daki organizasyonunu yapacak olan Ahyar Değişim Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Muhittin Yüzlü, yarışmayla ilgili şu bilgileri aktardı:
“Server Gençlik ve Spor Kulübü’nün düzenlediği ’5. Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması’ başvuruları başladı. ’Yola çıkmak isteyene, yol açık’ temasıyla 8 ayrı kategoride düzenlenen yarışmanın bu yılki konusu Kur’an-ı Kerim meali olacak. Yarışmaya başvurular, 19 Şubat’a kadar devam edecek. Türkiye’nin en büyük sivil yarışması olma özelliği taşıyan, yurt içinden ve yurtdışından binlerce gönüllünün organizasyonuyla desteklenen ’5. Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması’na bu yıl, Türkiye’den ve yurt dışından 7’den 77’ye 1 milyon kişinin başvuru yapması hedefleniyor. Ulusal yarışmacılar, şartnamede belirtilen Kur-an’ı Kerim mealleriyle yarışmaya hazırlanacak. Yarışmacıların faydalanması için akademisyenler tarafından soru kitabı da oluşturularak sınava hazırlanmaları sağlanacak.”

“Bu yıl ‘dosta yolculuk’ ödülümüz de var”
Yarışmada daha önce verilen Umre ödülünün yanı sıra, bu yıl "Dosta Yolculuk" ödülü de verileceğini ifade eden Yüzlü, “Bu ödül, katılımcılarımız tarafından, internet sitemizde yapılacak bir ankete göre belirlenecek ve anket sonucuna göre derece alanlarımız, Tunus, Malezya, Fas, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya gibi ülkelerden birine gitmeyi de tercih edebilecekler. İnsanlar Umre’ye gitmeyi mi, kardeş coğrafyalarımıza gitmeyi mi tercih edecek açıkçası biz de merak ediyoruz” diye konuştu.

"Kur’an-ı Kerim’in mesajlarını hatırlatmak istiyoruz"
Türkiye’nin 81 ilindeki gönüllülerin organizasyonuyla, bol ödüllü düzenlenen yarışmanın başvurularının bugünden itibaren başladığı bilgisini veren Muhittin Yüzlü, şunları kaydetti:
“Yarışmamızın başta güzel ülkemizin sıkıntılarla boğuştuğu, Müslüman coğrafyalarda terörün, zulmün kol gezdiği, insanoğlunun kendisini yaratanı maalesef hatırlamaktan uzak olduğu şu günlerde, mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’deki barış, kardeşlik, yardımseverlik, yetimi, mazlumu gözetme gibi mesajlarını hatırlatmaya, ülkemizin ve dünyamızın sağduyuyla sarılmasına, özellikle ülkemizde ve Müslüman coğrafyalarda gerçek bağımsızlık ve özgürlüğün yayılması noktasında bir bilinç oluşturmasında vesile olmasını diliyoruz. Yarışma 8 kategoride düzenlenecek olup, 7’den 77’ye her yaş grubuna açıktır.”

4 yılda 65 ülkeden 880 bin yarışmacı
İlk yılında Ömer Nasuhi Bilmen’in “Büyük İslam İlmihali”, ikinci yılında “Kur-an-ı Kerim Meali”, üçüncü yılında “Kur’ân-ı Kerîm’e Göre Peygamberler ve Tevhid Mücadelesi”, dördüncü yılında “Hadis” konusuyla düzenlenen yarışmada, ilk dört yılında, dünyanın 65 ülkesinden, Türkiye’nin tüm illerinden ve cezaevlerinden toplamda 880 bin kişi yarıştı. Bu yarışmacılar arasında, Türkiye’deki 360 cezaevinin 231’inde tutuklu bulunan yaklaşık 10 bin mahkum da yer aldı. Başvurular 19 Şubat 2017’ye kadar ’Ufka Yolculuk’ internet sitesinden yapılacak. Yarışmanın A, B, C, D, E, F ve G kategorilerinin sınavları 26 Mart 2017’de, H kategorisinde ise 2 Nisan 2017’de gerçekleşecek.
Her kategori sorularının ayrı hazırlanacağı yarışmanın A grubuna 6-10, B grubuna 10-14, C grubuna 14-19, D grubuna 19-30 yaş grubu başvurabilecek. E grubunda 30 yaş üstü katılımcılar yarışırken F grubu ise ihtisas kategorisi olacak. Yarışmanın internet üzerinden gerçekleşecek kısmında ise, G grubundakiler Türkçe, H grubundakiler İngilizce dillerinden sınava girecek.

Yarışmanın ödülleri
Yarışmanın A, B, C, D, E, F kategorilerinde birinci olanlar 2 Umre seyahati + 2 bin 500 lira veya 2 dosta yolculuk + 2 bin 500 lira ya da, 9 bin lira, ikinciler 2 Umre seyahati + bin 500 lira veya 2 dosta yolculuk + bin 500 lira veya 8 bin lira, üçüncüler 2 Umre seyahati + 500 lira veya 2 dosta yolculuk + 500 lira ya da 7 bin lira para ödüllerinden birini seçebilecek. G, H kategorilerinde yarışanlar arasında birinci, ikinci ve üçüncü gelenler ise tablet bilgisayar ödüllerini kazanacak. Sınavda 60 puan ve üstü alanlar arasından yapılacak çekilişle 10 kişiye daha Umre seyahati ya da dosta yolculuk hediye edilecek. Ayrıca, yarışmada dereceye girenler yaşadıkları illerde yarışmayı organize eden dernekler tarafından da ödüllendirilecek.