İzmir’in Foça ilçesinde, 39. Turizm Haftası kapsamında gerçekleşen etkinlikler, ilçeye ayrı bir hareketlilik kattı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu’nun, hafta sonu verdiği konser, çok sayıda vatandaştan beğeni topladı. Demokrasi Meydanı’nı dolduran Baharı birlikte karşılayan Foçalılar, şarkılara hem eşlik etti, hemde halay çekti. Foça Yelken İhtisas Kulübü Öğrencileri’nin yelken gösterisi ise, Küçükdeniz Limanı’na ayrı bir güzellik kattı. Aynı gün, Foça’nın mutfak kültürü ile yerel lezzetleri hatırlatmak ve devamlılığını sağlamak amacı ile çalışmalar yapan Slow Food Foça Zeytindalı Conviviumu, llıpınar Köyü’nde, “Ekşi Maya Ekmeği” yapımı hakkında uygulamalı bilgiler verdi. Programda, Foça’nın geleneksel yemekleri hakkında da katılımcılara bilgiler aktarıldı. Turizm Haftası’nın Foça’daki son etkinlik programı, Marsilya Meydanı’ndaki Foça Yeryüzü Pazarı’nda şenlik havasında yaşandı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencileri’nin yaptığı workshoplar, söyleşiler ve folklör gösterileri, slow food gönüllüleri ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. Programa, Foça Kaymakamı Niyazi Ulugölge ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ’da katıldı.
"BİRÇOK YÖREYE ÖRNEK OLUYOR"
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, etkinliğe katılanlara hitaben yaptığı konuşmada, "Foça Yeryüzü Pazarı’nın geldiği nokta, yakalamış olduğu iğme, birçok yöreye örnek oluyor. Foça Zeytindalı Conviviumu Lideri Sayın Gül Girişmen’e ve ekibine, üniversite öğrencilerimize ve misafirlerimize teşekkürlerimizi şükranlarımızı sunuyoruz. Bu çalışmalarımızı birçok paydaşımızla birlikte, el birliğiyle yürütüyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Kaymakam Niyazi Ulugölge ise, konuşmalarında şu ifadelere yer verdi:
"Geçtiğimiz hafta, 2015 yılı turizm sezonunu törenle açtık. Programda, “Slow Food-Tatların Buluşması” etkinliğimize de yer verdik. Çünkü biz biliyoruz ki; Turizm sadece kum, deniz ve güneşten ibaret değil. Foça’nın bir çok hazinesi var. Birçok keşfedilmeyi bekleyen değeri var. Tatlar da, damak tadı da bunların başında gelen değerlerden birisi. Foça Zeytindalı Conviviumu, Slow Food zincirinin Türkiye’deki tek temsilcisiydi bu yıla kadar, dolayısıyla bu sorumluluğu layıkıyla taşıdı. Ve geçtiğimiz yıl, İtalya’da yapılan yarışmada Dünya 1.’si olarak, bu başarısını taçlandırdı. Hepimiz gururlandık, hepimiz onurlandık. Bu başarıda, Foça’nın kadınlarının yadsınamaz bir emeği var, bir gayreti var. Çünkü onlar bu gördüğünüz reyonlardaki tatları bize ulaştırmak için çalışkan karıncalar gibi, yaz-kış demeden çalışıp bizlere sunuyorlar. Çok büyük emekleri var, hepsini canı gönülden kutluyor, tebrik ediyorum” dedi.
Günboyu süren etkinliklerde, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü Öğrencileri de, Foça’nın geleneksel yemeklerini, malzemesi yerel ürünleri kullanarak hazırladıkları farklı soslarla yorumlayarak katılımcılara ikram etti.