Dicle EDAŞ (Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.) tarafından Türkiye’de bir ilk olarak Diyarbakır’da hayata geçirilen ‘Örnek Köy Projesi’ ile kullandıkları elektriğin kayıt altına alınmasını kabul eden 49 haneli Gözeli Köyünde kaçak kullanım tamamen tarih olurken, enerji kalitesi maksimum düzeyde arttı. Projenin hayata geçtiği günden bu yana köyde bir kez dahi elektrik kesintisi yaşanmadı.
BENZERİ OLMAYAN PROJE
Dicle EDAŞ tarafından dağıtım hizmeti verilen Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde kayıt dışı elektrik kullanım oranının yaklaşık yüzde 75 dolayında olması, şirketi, kayıt dışılığı azaltabilmek adına yeni projeler üretmeye itti. Bu çerçevede belirlenecek pilot köylerde elektrik kullanımının tümden kayıt altına alınması için ‘Örnek Köy Projesi’ hazırlandı. Türkiye’de bir benzeri olmayan proje, ilk olarak köy halkının isteği üzerine Diyarbakır’ın merkez Gözeli köyünde hayata geçirildi.
KÖY ŞEBEKESİ YENİLENDİ
Toplam 49 hanesi ve 49 elektrik abonesi bulunan yaklaşık 500 nüfuslu Gözeli Köyünde geçtiğimiz Şubat ayı başlarında uygulamaya konulan ‘Örnek Köy Projesi’, sıkı bir çalışma ile 60 günde tamamlandı.
Köyde bulunan eski demir direkler ile ahşap direkler sökülürken, bunların yerlerine 12 metrelik beton direkler yerleştirildi. Köyün ihtiyacı göz önünde bulundurularak trafosu da yenilenen ‘Örnek Köy’ Gözeli’de, eski demir ve ahşap direkler kaldırılarak, yerlerine 12 metrelik beton direkler dikildi. Evlerin içerisinde bulunan elektrik sayaçları sökülerek, direk üzeri panolara yerleştirildi. Panolara ayrıca OSOS adı verilen uzaktan okuma sistemleri yerleştirildi. Şebekesi yenilenen köydeki direkler arasına gerili olan eski kablolar söküldü ve bunların yerine, rüzgarlı havalarda birbirine temas edince elektrik kesintisine yol açmayan, kıvılcım çıkararak tarla yangınlarına neden olmayacak özel alaşımlı kablolar gerildi. Bu arada, köy meydanı ile köydeki tüm sokaklar ise takılan sokak lambaları ile aydınlatıldı.
ELEKTRİKLER KESİLMİYOR
Elektrik tüketiminin kayıt altına alınabilmesi amacıyla Dicle EDAŞ tarafından Gözeli Köyünde 121 bin lira masraf yapılarak hayata geçirilen ‘Örnek Köy Uygulaması’ 2 ay önce tamamlandı. Köyde yaşayanlar, 2 aydan bu yana ‘Yeni Nesil Köy Şebekesi’ ile enerji ihtiyaçlarını gideriyor. Köyde 2 aydan bu yana tek bir kez dahi elektriklerinin kesilmediğini dile getiren Muhtar Ahmet Bakan, ‘’Köyümüzde zaten herkes kullandığı elektriğin parasını ödüyordu. Kaçak pek yoktu. Biz de DEDAŞ’ın Örnek Köy Projesini uygulama teklifini kabul ettik. Eskiden rüzgarlı, fırtınalı havalarda ya da yazın sulama zamanı elektriklerimiz kesilirken, bu sistem kurulduktan sonra tek bir defa bile elektriklerimiz kesilmedi. Bırakın elektrik kesilmesini voltaj dahi düşmüyor. Kaçak diye bir şey de artık kalmadı. Sayaçlar uzaktan okunduğu için DEDAŞ görevlileri bile artık gelmiyor. Bu sayede köy halkı olarak hem biz rahatladık, hem DEDAŞ rahatladı. Allah DEDAŞ’tan razı olsun. Diğer köylerin de bu projeye dahil olmalarını istiyorum’’dedi.