Türkiye’de çay tarımı 42’ kuzey enleminde Kafkas ve Kaçkar sıra dağları ile çevrili denize açık kuytu bir mikro klima iklimde yapılmaktadır. Çay, Gürcistan Cumhuriyeti sınırından Trabzon Araklı sınırına kadar olan Karadeniz kıyı şeridinde, yer yer 30 km içeriye kadar giren ve yaklaşık 1000 m yüksekliğe kadar uzanan bölgenin yanı sıra, Araklı’dan başlayarak Ordu’nun Fatsa ilçesine kadar uzanan alanda da yetiştirilmektedir. Çay tarımı yapılan illere, Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve kimsende Ordu illerinden oluşmaktadır. 210.100 üretici tarafından yetiştirilmektedir. Kaliteli kuru çay üretimine uygun yaş çay ürünün elde edilmesi amacıyla yapılan bakım, budama, gübreleme ve hasat gibi işlemler, bilimsel yöntemlerle yapılmaktadır.

Türkiye’de yapılan çay üretiminin en önemli özelliği, biyolojik kimyasal kalıntılar içermemesidir. Zira Türkiye’deki çay üretimi, Doğu Karadeniz bölgesinin mikro klima iklimi sebebiyle zirai mücadeleyle gerek kalmaksızın yapıldığından, doğal koşullarda gerçekleştirilmektedir.

Çay Üretimi, Yaş çay, toplam 9.100 ton-gün kapasiteli 46 adet Çay Fabrikasında TS EN ISO 9001:2008 ‘’ Kalite Yönetim Sistemi’ne uygun olarak özenle işlenerek kuru çaya dönüştürülür. Üretim Mayıs ve Ekim aylarını kapsayan 6 aylık kampanya döneminde yapılmaktadır.

Çay fabrikalarımızda Ortodoks, CTC ve Kombine(Kıvırma + Rotervan) sistemi ile siyah çay üretilmektedir. 2019 yılı yaş çay kampanyasının bereketli ve huzurlu geçmesini temenni ediyorum.

Kaynak: Çaykur