Adana’da ana atardamarı yırtılan 71 yaşındaki bir hasta, ameliyatın çok riskli olması nedeniyle stentle tedavi edildi.
Acil servise şiddetli karın ağrısı şikayeti ile başvuran 71 yaşındaki Ali İncesöz‘ün yapılan incelemeleri sonrasında ana atardamar genişlemesine bağlı (aort anevrizması), yırtılma ve iç kanama tespit edildi. Şok tablosunda olan ve klinik olarak iyi durumda olmayan hastada ameliyatın çok risk olması nedeniyle stentle tedaviye karar verildi. Girişimsel radyoloji uzmanı Doç. Dr. Uğur Özkan, kalp ve damar cerrahi uzmanı Doç. Dr. İsa Coşkun ve anestezi uzmanı Dr. Sinan Traştan oluşan ekip, genişleyen ve yırtılan ana atardamar bölgesine stent yerleştirerek başarılı bir şekilde tedaviyi gerçekleştirdi. İç kanaması durdurulan hasta 1 hafta içerisinde sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Uğur Özkan, ana atardamar genişlemesinin yaşlı hastalarda yırtılma ve iç kanamaya sebep olması nedeniyle ölümcül bir hastalık olduğunu belirtti. Doç. Dr. Özkan, “Ana atardamar genişlemesinin sinsi bir hastalık olması ve çoğunlukla hastalarda ciddi bir sıkıntı yaratmaması hastalığın fark edilmesini güçleştirmektedir. Fark edilmeyen ana atardamar genişlemesi ilerleyen süreçte damar duvarının zayıflamasına ve damar duvarının yırtılmasına sebep olmaktadır. Özellikle ana atardamarı genişlemiş ve yırtılmış olan hastalarda ameliyat olsalar dahi yüzde 60’ın üzerinde ölüm oranları söz konusu olmaktadır” dedi.
Doç. Dr. Uğur Özkan, geçmişte bu hastalığın tedavisinde tek seçeneğin ameliyat olmasına rağmen günümüzde özel stentler ile tedavinin de hastalar için yeni bir umut olduğunu dile getirdi. Özkan, son yıllarda tüm dünyada ve Türkiye’de stentle tedavi yaygınlaşmaya başlandığını ve büyük oranda ameliyatın yerini aldığını kaydetti.