Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Ulaş Çetinkaya, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin nisan ayı son toplantısında görüşülen 2014 yılı faaliyet raporuna göre 2014’te bin 542 adet doğrudan temin yapıldığına dikkat çekerek Çetinkaya, “Bu kadar doğrudan temin neyin nesi” diye sordu.
BORÇ MİKTARI 1 MİLYAR LİRAYI AŞTI
Faaliyet raporuna göre büyükşehir belediyesinin borcunun 1 milyar lirayı aştığına dikkati çeken Çetinkaya, “Belediyenin borç yüküne baktığımızda hazine uzlaşma borcu 331 milyon, hazine ikraz (ödünç para) borcu 318 milyon, vadesi gelecek krediler 196 milyon, İller Bankası borcu 92 milyon, Vakıfbank borcu 81 milyon olmak üzere toplam 1 milyar 19 milyon liralık borcun sözkonusu olduğunu görüyoruz” dedi.
Çetinkaya, bu borç yüküyle tasarruf yapmadan Adana’ya nasıl yatırım yapılacağını ve kentin ulaşım, altyapı, kentleşme sorunlarının nasıl çözüleceğinin bilinmediğini söyledi.
Adana’nın sırtındaki kambur olarak tarif edilen Hafif Raylı Sistemden dolayı hazineye 650 milyon, yurtdışı fonlara da 200 milyon liralık borç olduğunu kaydeden Çetinkaya, “Bu kredilerden birinin vadesi 2019, diğerinin vadesi ise 2023 yılıdır. Bu sistemin sağlıklaştırılması konusu ilk gündem maddesi olması gerekirken bu konudaki çalışmaların ne olduğu bilinmiyor” diye konuştu.
Plan bütçe komisyonunda hazırlanan stratejik planda yöntem olarak kalkınma planlarıyla uyumlu hedefler belirleyip bir yol haritası çizildiğini dile getiren CHP Grup Sözcüsü Çetinkaya, faaliyetlerin ise 2014 yılı performans hedeflerine göre yapıldığını söyledi.
2014 yılı bütçesi giderinin 1 milyar 50 milyon olarak belirlendiğini, gerçekleşen rakamın ise 763 milyon olduğunu ifade eden Çetinkaya, “930 milyon olarak belirlenen bütçe gelirlerinde gerçekleşen rakam ise 700 milyon. Burada ters olan; gelire göre giderin değil, gidere göre gelirin hesaplanması” diye konuştu.
BÜTÇENİN DÖRTTE ÜÇÜ PERSONELE Mİ GİDİYOR?
2014 yılı faaliyet raporuna göre belediye bünyesinde 2 bin 227 kişinin çalıştığını, 800 de özel güvenlik personeli olduğunu dile getiren Çetinkaya, taşeron olarak çalışanların sayısının, hangi dairede kaç kişinin çalıştığını ve personel giriş-çıkış tarihlerinin açıklanmasını istedi. Çetinkaya, “Bunlar açıklansın ki işten çıkarılan personel var mı yok mu netleşsin. Biz olduğunu net olarak biliyoruz” dedi.
Belediye bütçesinin yüzde 25’inin personel giderlerine harcandığını aktaran Çetinkaya, bütçenin yarısının ise mal ve hizmet alımı için harcandığını vurguladı. Çetinkaya, “Bu ‘mal ve hizmet alımı’ taşeron personel olabilir. Eğer böyleyse belediye bütçesinin yüzde 75’ini personel giderleri oluşturuyor. Bunun da açıklanması gerekiyor” diye konuştu.
“DOĞRUDAN TEMİN” SAYISINA DİKKAT!
Faaliyet raporunda en dikkat çeken konunun ise ihaleler olduğunu vurgulayan Çetinkaya, “54 adet açık, 10 adet pazarlık (21/f), yine 10 adet pazarlık (21/b), 18 adet istisnai ve 2 adet (3/g) ihalesi yapılırken, doğrudan temin ise bin 542 adettir. Bu kadar doğrudan temin neyin nesidir bilmiyoruz ama bunların bilinmesi gerekli” şeklinde konuştu.