Gelişmiş diş sağlığı merkezlerinde bulunan bilgisayar destekli tasarım ve üretim teknolojilerinin hastaların protez ihtiyaçlarına kolay ve hızlı yanıt verdiği gibi son dönemlerde eksik dişler için başvurulan implant uygulamalarında da kullanıldığı belirtildi.
Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Protetik Diş Tedavisi Bölümü uzmanı Doç. Dr. Burak Özçelik, 2013 yılından bu yana kısaca CAD_CAM olarak adlandırılan, Bilgisayar Destekli Tasarım (Computer Aided Design-CAD) ve Bilgisayar Destekli Üretim (Computer Aided Manufacturing-CAM) teknolojilerini, hastaların diş protez tedavisi isteklerine daha hızlı, daha kolay ve daha doğru çözümler bulmak için kullandıklarını kaydetti.
PROTEZLER EN İNCE DETAYLA HAZIRLANIYOR
Özçelik, "Gelişmiş en yeni malzemeleri bu sistem sayesinde hastalarımızın tedavilerinde kullanabiliyoruz. Özellikle son günlerde hastaların da istekleri arasında olan farklı estetik materyal gruplarının üretimlerini de bu teknoloji ile kısa sürede gerçekleştirebiliyoruz“ dedi.
Doç. Dr. Burak Özçelik, hastaların ağız yapılarının dijital ortama üç boyutlu tarayıcılar yardımıyla aktarılarak protezlerinin eğitimli teknikerleri tarafından hekimlerin kontrolü altında bilgisayar ortamında en ince detayına kadar tasarlandığını da bildirdi.
İNSAN HATASI EN AZA İNDİRİLİYOR
Tasarlanan üç boyutlu protez modelleri freze makinelerinde en düşük hata ile üretildiğini söyleyen Doç. Dr. Burak Özçelik, "Bu modeller, metal, zirkonyum, seramik, vb. gibi tercih edilen metaryallerle CNC (Bilgisayarlı Sayısal Kontrol) freze makinesinde en düşük hata oranı ile el değmeden üretilmektedir. Sağladığımız otomasyon çapraz enfeksiyon riskini düşürürken, insan kaynaklı hata oranımızı da azaltmaktadır. Daha önceleri standart fabrikasyon parçalar üzerine protezleri üretirken, şimdi CAD-CAM teknolojileri ve bazı yazılımlar sayesinde kişiye ait implant üst yapı parçaları üreterek, tamamen kişiye özel protezler yapabiliyoruz" diye konuştu.
İSTEĞE BAĞLI OLARAK TİTANYUM KULLANILIYOR
İmplant üstü rotasyonlarda “doku dostu” titanyum alt yapılı protez için gerekli lazer kaynak cihazının bölgede sadece merkezlerinde bulunduğunu kaydeden Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Protetik Diş Tedavisi uzmanı Doç. Dr. Burak Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bölümümüz, Başkent Üniversitesi Kışla Sağlık Yerleşkesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde 5 uzman hekim, 15 protez teknikeri ile hizmet veriyor. Hastalarımıza protez tedavisi uygulayan ve tüm protezlerin üretimini de aynı merkez içerisindeki laboratuvarında gerçekleştiren ülkemizdeki sayılı sağlık kurumlarından birisiyiz.”