Hollanda Büyükelçisi Ron Keller, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha çok sektörde gelişmesini arzuladıklarını belirtirken, Hollanda firmalarının Türkiye’nin İstanbul ve Marmara dışında kalan bölgelerindeki yatırım ve işbirliği imkanlarını değerlendirmelerini hedeflediklerini söyledi.
Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz ve Yönetim Kurulu üyeleriyle ATOSEV’de bir araya gelen Hollanda Büyükelçisi Ron Keller, önümüzdeki süreçte Türkiye-Hollanda ekonomilerinin sıkı işbirliği içerisinde olmalarına yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Hollanda Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Jeroen Kelderhuis’un da katıldığı ziyarette konuşan Büyükelçi Ron Keller, Adana ve Çukurova’nın yatırım ve ticaret imkanlarıyla Hollandalı işadamlarının aradıkları niteliklere sahip olduğunu söyledi. Adana’nın ekonomik potansiyelini gördüğünde, Hollanda ile Adana arasındaki ticaret hacminin olması gereken rakamların çok altında olduğunu anladığını ifade eden Büyükelçi Keller, “Hollandalı firmalar İstanbul ve Marmara bölgelerinde yoğun olarak faaliyet gösteriyorlar ancak biz bu alanın genişlemesini hedefliyoruz. Bu anlamda elverişli avantajlar sunan bölgenizin potansiyelinin değerlendirilebilmesine yönelik çalışmalarımız sürmektedir” dedi.
Bu ziyareti, Adana ile Hollanda arasındaki ticaret hacminin artması yönünde iyi bir başlangıç olarak değerlendirdiklerini bildiren ATO Başkanı Atila Menevşe de, Hollanda heyetini Adana’da görmekten mutluluk duyduklarını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin, ithalat ve ihracat rakamları birbirine yakın olmak üzere 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu, bu hacmin sadece yüzde 2’sinin Adana ile ilgili olduğunu vurgulayan Menevşe, “Bize göre bu rakam olması gerekenin çok gerisinde. Bu hacmin çok daha ileri boyutlara taşınabilmesi ve iki ülke arasındaki yatırım ve ticaret potansiyelinin değerlendirilebilmesi konusunda üzerimize düşen önemli görevler olduğu kanısındayım” dedi.
Türkiye’nin bir tarım ülkesi olarak değerlendirildiğini ancak Hollanda kadar verimli bir tarım ülkesi hedefine ulaşamadığını kaydeden Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hollanda’nın özellikle seracılık konusunda yüksek teknolojiye sahip olduğunu biliyoruz. Bu anlamda daha verimli bir tarım için işbirliği yapabiliriz. Bu alandaki eksikliklerimizi, tarım sektöründe olduğu kadar tarımsal makina üretiminde de dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan ülkenizle yapacağımız işbirliğiyle ortadan kaldırabiliriz. Bölgemizde Hollanda için önemli bir potansiyel bulunduğuna inanıyorum. Lojistik anlamdaki konumumuz da düşünüldüğünde Hollandalı yatırımcılar için bölgemizin son derece elverişli imkanlar sunacağı açıktır.”
Adana ve Çukurova’nın ekonomik durumu ve potansiyeline ilişkin bilgiler de veren Menevşe, “Bölgemiz özellikle tarım sektörü ve bu sektöre bağlı olarak gelişen sanayisiyle öne çıkmaktadır. Bunun yanında ayakkabı, mobilya, tekstil, kimya ve makine sektörlerinde de önemli potansiyele sahip bulunmaktadır” dedi.
Konuşmaların ardından ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe tarafından, Hollanda Büyükelçisi Ron Keller’e ziyaretinin anısına ATO’nun 120. yılı plaketi hediye edildi.