Karadağ’ın Ankara Büyükelçisi Branko Milic, ülkesinin yabancı yatırımcılara yönelik önemli avantajlar sunduğunu belirterek, “Türk yatırımcılarının bu cazip yatırım avantajlarından yararlanmasını bekliyoruz. Özellikle de Adanalı işadamlarını ülkemizde görmek istiyoruz” dedi.
Büyükelçi Milic ve beraberindeki heyet, Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nu ziyaret ederek, karşılıklı yatırım ve ticari ilişkilerin artırılabilmesine yönelik olarak işbirliği yapmak istediklerini bildirdi. Karadağ’ın, yurtdışından ülkeye gelecek yatırımları teşvik eden ve yatırımcılara kolaylıklar sağlayan bir ülke olduğunu ifade eden Milic, ülkesindeki yatırım olanaklarına ilişkin şunları söyledi:
“Örneğin, dünya ortalamasına göre, bir yabancı ülkede iş kurma işlemlerinin süresi 38 gün iken, Karadağ’da bu süre ortalama 13 gün. İstikrarlı bir ekonomik yapıya ve para politikasına sahip olan Karadağ’da, yabancı yatırımcılar, yerli yatırımcılarla aynı haklara ve yükümlülüklere sahip bulunuyorlar. Yurt dışına para transferleri de serbest. Vergiler konusunda, yerli ve yabancı ayırımı yok, dış ticarette ise serbest ekonomi kuralları geçerli. Gelir vergisi yüzde 9, KDV ise yüzde 7 ile yüzde 17 arasında uygulanıyor. Ülkemizin AB ile görüşmeleri de olumlu şekilde sürüyor ve kısa süre içinde üyeliğimizin gerçekleşeceğine inanıyoruz. Gaziantep’te açılacak olan Fahri Konsolosluk ile de Çukurova Bölgesi ve dolayısıyla Adana ile ticari bağlarımızı en üst seviyeye çıkaracağımızı ümit ediyorum.”
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de Oda olarak daha önce Karadağ’a iş gezisi düzenlediklerini ve yatırım olanaklarını yerinde gördüklerini ifade ederek, “Bölgemiz ile Karadağ arasındaki ticaret hacmi oldukça düşük. Gerek Karadağ’ın gereksinimlerinin bölgemizden karşılanması, gerekse de oradaki başta madencilik olmak üzere birçok alandaki yatırım avantajlarının değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu ziyaretin, Adana ile Karadağ arasındaki ticari gelişmelere büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.