BPW Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, ekonomiye yön veren sektörlerde yönetici çoğunluğunun erkeklerden oluştuğunu, birçok alanda iş kadınına rastlandığını ama tarım sektöründe yönetici kadın sayısının bir elin parmak sayısını geçmediğini söyledi. Katlav, “Tarım sektöründe kadın sadece ırgat olarak öne çıkıyor. Oysa kadınlarda bilgiyi üretip, yönetebilirler” dedi.
Katlav, yaptığı açıklamada, 2010 yılı istatistik verilerine göre çalışan nüfusun sektörlere göre dağılımında yüzde 26 ile tarım sektörünün ilk sırada yer aldığını, tüm sektörlerde çalışan kadınların ise yüzde 70’inin tarımda istihdam edildiğinin görüldüğünü ifade etti. Katlav, “Tarım sektöründe çalışan kadın sayısının çok olmasına rağmen yetkin makamlarda kadın çalışana yeterince rastlanmamaktadır. Kırsalda çalışan kadın genellikle ırgatlık yapmaktadır. Kadınların eğitilerek yönetim kademelerinde de görev almaları sağlanmalıdır. Irgatlık, tarım sektöründe çalışan kadının kaderi olmamalıdır. Bu anlamda kadın derneklerine çok iş düşmektedir. Ülkemizde düzenlenen tarım fuarlarında şimdiye kadar kadını içerisine alan bir fuar görmedik. Adana da bir ilki gerçekleştirerek BPW Adana Kulübü, KIRSALDER ve MSK Fuarcılık işbirliğinde gerçekleştireceğimiz AGRİ-VIP Tarım ve Hayvancılık Fuarında “Tarım Sektörü” Çukurovalı Kadınların Dünya Ticaretindeki Rolü ve Dış Pazarlarla Entegrasyonu ve Kırsaldaki Kadınlar” konulu panel düzenleyeceğiz” diye konuştu.
Katlak, yeni düşünce fikirlerinin geliştirileceği, yeni stratejiler oluşturulacağı, birliktelik kültürü oluşturularak, sorunlara ortak çözümler üretmenin amaçlandığı, iş hayatının her alanında etkin olan kadının çalışma alanındaki yeri ve karşılaştığı güçlüklerin tüm yönleriyle ele alınacağı bu fuarda, “Ekonomideki Kadın Ve Kadının Yeri,“Kırsalda Çalışan Kadın”,“İhracat Alanında Başarıya Ulaşmış Bir Kadın Öyküsü”,“Dış Ticaret ve Lojistik” başlıklarıyla konularında uzman konuşmacıları konuk edeceklerini söyledi.
BPW ve MSK Fuarcılık işbirliği ile düzenlenen “Tarım Sektörü” Çukurovalı Kadınların Dünya Ticaretindeki Rolü ve Dış Pazarlarla Entegrasyonu ve Kırsaldaki Kadınlar” Paneli 4 Haziran 2015 Perşembe Günü Saat 13.30’da Adana Hilton Otelinde gerçekleştirileceği bildirildi.