Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, insan ve hayvan sağlığını tehdit eden zoonoz hastalıklara dikkat çekerek, “Toplum sağlığını tehdit kuş gribi ve Kongo kanamalı ateşi gibi hastalıklar salgınlar oluşturma potansiyeline sahip” dedi.
Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle Atatürk Parkı’nda toplanan Adana Veteriner Hekimler Odası üyeleri, Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Veteriner Hekimlik eğitiminin hayvan sağlığının ve insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanlarında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağladığını söyledi. Köse şöyle konuştu:
“2015 Yılı Dünya Veteriner Hekimler Gününün teması Vektörlerle Bulaşan Zoonoz Hastalılar olarak belirlenmiştir. Bundan yola çıkarak Türk Veteriner Hekimleri olarak insan ve hayvan sağlığını tehdit eden ‘’kendileri küçük, zararları büyük ‘’ sloganıyla vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıklara dikkat çekmek istedik. Küresel ısınmanın da etkisiyle iklimlerde meydana gelen değişiklikler vektörlerle bulaşan zoonoz hastalıkların yayılmasına ya da yeniden ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu hastalıların yayılabilmesi için uygun çevre şartlarının yanı sıra, biyolojik evrelerini tamamlamaları, insan ve hayvanlara bulaşmalarını sağlayacak vektörlerle aynı ortamda bulunmaları gerekmektedir. Toplum sağlığını tehdit eden bu hastalıklar, örneğin kuş gribi, leishmaniosis, kırım Kongo kanamalı ateşi. Sadece bir ülkede veya sınırlı bir bölgede görülmeyip, küresel boyutlarda salgınlar oluşturma potansiyeline sahiptirler.
Tek sağlık kavramının temel unsurlarından biri olan veteriner hekimler bu hastalıkların önlenmesinde ve kontrolünde beşeri hekimlikle beraber ülkesel stratejiler geliştirerek etkin çözümler üretmektedirler. “