Türk Kadınlar Birliği’nin (TKB) 91. kuruluş yıldönümü Adana şubenin düzenlediği etkinliklerle kutlandı.
Sabah saatlerinde Atatürk Parkına gelen Türk Kadınlar Birliği üyeleri, STK ve Siyasi Parti Kadın Kolları temsilcilerinin katıldığı törende, Türk Kadınlar Birliği Adana Şube Başkanı Ayşe Birgölge, ikinci başkan Dudu Nermin ve Onursal Başkan Gültaç Özkan’ın Atatürk Anıtı önüne çelenk bırakmalarının ardından saygı duruşunda bulunulup, Adana Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu.
Adana Hukukçular Derneği’ne geçip kadınlara TKB’nin kuruluşuyla ilgili bilgilendirme yapan Türk Kadınlar Birliği Adana Şube Başkanı Ayşe Birgölge, “Türkiye tarihinin ilk ve en uzun soluklu kadın derneği 91. yıldönümünü kutladığımız Türk Kadınlar Birliği’dir. Gücünü geçmişteki kahraman kadınlardan almaktadır. Kurucumuz Nezihe Muhiddin, Latife Bekir Çeyrekbaşı ve Sabiha Zekeriya adlı kahraman kadınların kadın haklarını savunmak için 1923 yılında Kadın Halk Fırkası’nı kurmuşlar fakat o dönem kadınların siyasi temsilciliği olmadığı için kapatılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanımın önerileriyle cemiyete çevrilerek 1924 yılında Türk Kadınlar Birliği olarak kurulmuştur. Kurucularımızı minnetle anıyoruz. TKB kamu yararı statüsünde çalışan bir dernek olup, yurt içi ve yurt dışında 73 şubeden oluşmaktadır. Amacımız; Mustafa Kemal Atatürk’ ün ilke ve devrimlerini, Cumhuriyetin kadın haklarında sağladığı kazanımları korumak ve Türkiye’ de yaşayan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamaktır. Kadının önündeki engelleri kaldırma konusunda çalışmalar yapmaktır. Bu gün kadın hakları günüdür. Hepimizin geçmişte verilen mücadeleye sahip çıkıp, geleceği kurmanın sorumluluğunu taşıdığımız gündür. Bu gün, bu derneğin üyeleri olarak eşitlik ve özgürlük taleplerimizden vazgeçmeyeceğimizi dile getirdiğimiz bir gündür” diye konuştu.
Konuşmanın ardından TKB Kurucu Başkanı Nezihe Muhiddin’in belgesel filmi izlendi. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde düzenlenen ‘Kadın Olmak’ projesinde öykü dalında birinci olan Kübra Öztürk’ün duygu yüklü öyküsünü okuması katılımcıları ağlatırken Gönül Oytun, Savaş Oytun, Kezban Dalmış ve Burhan Büyükburç Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği’nden eserler çalıp söyledi.
İkramların ardından etkinlik sona erdi.