Adana’da Parkinson hastaları, kendileri ve sevdikleri için dileklerini kağıda yazıp balona bağlayarak gökyüzüne uçurdu.
Parkinson Hastalığı Derneği tarafından Parkinson hastalığı hakkında farkındalık oluşturmak için, “Parkinson son değildir. Yaşayacak çok yıllarınız var” sloganıyla Çukurova Üniversitesi’nde (ÇÜ) konferans, egzersiz eğitimi ve dilek balonu etkinliği düzenlendi.
Parkinson hastası Kemal Özkütük (75), 15 yıldır bu hastalıkla mücadele ettiğini ve hastalığın sinsice ilerlediğini kaydetti. Hastalığın ilerlemesini durdurmanın mümkün olduğunu anlatan Özkütük, eğer ilaçlara ve egzersizlere dikkat edilirse Parkinson’un ölüme sebebiyet vermeyeceğini ifade etti. Egzersizler sayesinde hareket kabiliyetinin kısıtlanmadığına dikkat çeken Özkütük, diğer Parkinson hastalarına dengelerini sağlamaları için tedbirler almaları önerisinde bulundu.
Parkinson hastalığıyla ilgili çok fazla çalışma yapılmasına rağmen tedavi gören hasta sayısının az olduğunu belirten Parkinson Hastalığı Derneği Adana Temsilcisi ve ÇÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Meltem Demirkıran, insanları bilinçlendirmek için bu tip etkinlikler düzenlediklerini anlattı. Parkinson hastalarına seslenen Demirkıran, “Hiçbir zaman inançlarını kaybetmelerini istemiyorum çünkü Parkinson’la ilgili çok ciddi gelişmeler var. İleride bu hastalıkla ilgili çok önemli tedaviler elimizde olacak ama mevcut tedavilerle de onların günlük yaşantılarını kolaylaştırma şansına sahibiz” diye konuştu.
Parkinson hastalarına sunum yapan Prof. Dr. Demirkıran, hastalığın sürecini ve ilerleyişini anlattı. Tedavi amaçlı ilaçlardan, teknolojik gelişmelerden ve Parkinson hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştıracak konulardan bahseden Demirkıran, hastalara çeşitli önerilerde bulundu.
Demirkıran’ın sunumundan sonra fizyoterapist Cuma Ali Şahin ve Yrd. Doç. İlke Coşkun Benlidayı, Parkinson hastalarına çeşitli yöntemler öğretip toplu egzersiz yaptırdı.
Etkinliğe çok sayıda Parkinson hastası ve aileleri katıldı.