Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Türkiye’nin, 2023’teki 500 milyar dolarlık ihracat hedefine yoğunlaştığını belirterek, “İhracat artsın diye her boyuttaki firmaya destek veriyoruz. Bu sayede dünyada mal satmadığımız ülke kalmadı” dedi.
Adana Hacı Sabancı ve Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı ile Ekonomi Bakanlığı tarafından bölgede faaliyet gösteren sanayicilere yönelik ’Dış Ticaret ve Teşvikler’ ile ilgili bilgilendirme toplantısı, AOSB Seyhan Salonu’nda yapıldı. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ile bürokratların katılımıyla gerçekleşen toplantıya, AOSB Başkanı Bekir Sütcü, yönetim kurulu üyeleri, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, bölge sanayicileri ve diğer davetliler katıldı.
AOSB tanıtım filmini izlenmesinin ardından Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, yaptığı açılış konuşmasında, katılımın yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sanayicilere teşekkür etti. Bakan yardımcısı Yıldırım ve bürokratlarına da teşekkür eden Başkan Sütcü, ihracat yapmanın ülke ekonomisine yaptığı katkıya da dikkati çekerek, bu konuda sağlanan devlet desteklerinin büyük önem taşıdığını söyledi. Sütcü, uluslararası rekabete uygun üretim yapan AOSB’deki 351 firmanın bölge ve ülke ekonomisi için çalıştığını belirterek, “Biz de AOSB yönetimi olarak sanayicilerimiz tüm zamanlarını istihdama, ihracata ve daha fazla üretime ayırsınlar diye tüm ihtiyaçlarını giderme çabasındayız. Sanayicimizin tüm ihtiyaçlarını bölgemiz içine getiriyoruz” dedi.
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ise konuşmasında, “AOSB’de gerçekleştirilen bu toplantı ihracat yapan sanayicilerimizin yoluna ışık tutacaktır. Bakan yardımcımız ve bürokratlarımız bize devletimizin bizlere sunduğu ve sunacağı desteği anlatacaklar. Burada çıkan sonuçlar da bizim hepimizin muhakkak istifa edeceği konular olacak. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da konuşmasında, Adana’daki toplam istihdamın yüzde 12’sini, 2 milyar dolarlık ihracatın yarıdan fazlasını karşılayan Adana OSB’nin önemine dikkati çekerek, “Ancak, 8 ilin lojistik merkezi Adana potansiyelini daha iyi kullanmalı” dedi.
"BÜYÜMENİN YÜZDE 60’I İHRACATTAN"
2014 yılında 2.9 büyüme gerçekleştiğini ve bunun da yüzde 60’ının ihracattan kaynaklandığını vurgulayan Bakan Yardımcısı Yıldırım, Türkiye’nin 2023’teki 500 bin dolarlık ihracat hedefine odaklandığını kaydetti. Yıldırım, “2014 yılında TÜİK rakamlarıyla ihracatımız 157.2 milyar dolar. Ama serbest bölge ve bavul ticaretini eklediğiniz zaman 172 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu. Bu rakam, 2002 yılındaki 32 milyar dolarlık ihracatla mukayese edildiğinde ne kadar büyük bir atılım olduğunu görüyorsunuz. Tabii buna bir de 52 milyar dolarlık hizmet ihracatını da eklememiz gerekirse şu anda Türkiye 224 milyar dolarlık ihracat potansiyeli çıkmış bir ülke. 2014 yılında dünyanın mal satmadığımız bir ülkesi kalmadı” dedi.
"EN BÜYÜK PAZARIMIZ HALEN AVRUPA BİRLİĞİ"
Türkiye’nin en önemli pazarının da halen Avrupa Birliği ülkeleri olduğuna dikkati çeken Yıldırım, “TÜİK rakamlarıyla olan ihracatın halen 68 milyar dolarını Avrupa’ya yapıyoruz. Ortadoğu bizim için önemli bir Pazar. Toplam ihracatımızda yüzde 22.5 gibi bir paya sahip ve yine Orta Asya ve Orta Afrika ülkeleri de bizim için önemli. İleride Afrika’ya olan ihracatımızı daha da arttıracağız. Dünya ülkeleri Afrika’da büyükelçiliklerini kapatırken biz 43’e yükselttik” diye konuştu.
Yılda 1 milyar liraya yakın ihracat teşviki ödemesi yaptıklarını, her büyüklükte firmaya desteklerinin olduğunu anlatan Yıldırım, Adana’nın da bundan daha fazla faydalanmasını istediklerini kaydetti.
Yıldırım, Adana’nın 2002-2007 yılında 407 firması varken bugün 1.100’ü aşmış durumda olduğunu, sağlık hizmeti konusunda JCI akreditasyona sahip tesisleriyle sağlık turizminde de önde gelen kentler arasında yer aldığını belirterek, “2014 yılında biz DEFİF desteklerinden 14.7 milyar dolar ödeme yapmışız Adanalı firmalarımıza. Bunların biraz daha artmasını hedefliyoruz. Bütün bunlar içinde gerek yatırım teşvik modelimizi gerekse ihracata yönelik desteklerimizi dinamik bir şekilde sürekli destekliyoruz” dedi.
"İHRACATÇIYA 3 KALMEDE DESTEK VAR"
İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ataç Yenel ise, tüm hedeflerinin 2023’te ihracatı 500 milyar dolara çıkarmak olduğunu belirterek, bu amaçla üç kalemde ihracata destek verdiklerini belirtti. Yenel, “Birincisi İhracata hazırlık destekleri. Bunlar URGE ve Pazara giriş belgeleri. İkincisi Pazarlama Destekleri ; pazar araştırması, fuarlara katılım ve yurt dışı birim. Üçüncüsü ise Yüksek Katma Değere yönelik destekler; tasarım ve marka. Bu destek ile yurt dışında kalıcılığını pekiştirmek isteyen firmalarımızın açtıkları ofis, mağaza, depo, showroom gibi birimlerin kira, tanıtım ve marka tescil harcamalarını yüzde 50 ile yüzde 60 oranlarında karşılıyoruz” diye konuştu.
Adana’da yerleşik firmaların bu Tebliğ kapsamındaki desteklerden faydalandıklarını ancak, yeterli olmadığını ifade eden Yenel, şöyle devam etti:
“Şunu belirtmeden geçemeyeceğim 2013 yılında 6 firma, 2014 yılında ise sadece 4 firmamız bu desteğimizden faydalanmış. Bu rakamların gittikçe artması Adana’nın ihracat rakamlarının da artmasını sağlayacaktır. Yeni nesil desteklerimizden olan ve 12 Aralık 2014 tarihinde yürürlüğe konulan Türkiye Ticaret Merkezlerinin oluşturulması ile bu desteğin etki alanı ve kapsamı daha da genişletilecek.”
Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım ve bürokratları, konuşmaların ardından katılımcıların sorularını da yanıtladılar.
Toplantı sonunda, AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü, Bakan Yardımcısı Yıldırım’a, son derece verimli geçen toplantıdan dolayı teşekkür ederek, günü anısına tablo armağan etti.