Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, Adıyaman’da ki kuduz ve ısırma vakalarıyla ilgili açıklamada bulundu.
Adıyaman’da ayda ortalama 60 ısırma vakasının meydana geldiğini, 2-3 yılda birkaç tane kuduz vakasıyla karşılaşıldığını belirten Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 20 yıldan beri insanda kuduz vakasına rastlanılmadığını vurguladı.
Mustafa Kutlu, kuduz hayvanın ısırmasının hemen ardından aşılanmanın çok önemli olduğunu belirterek, “Isırma vakalarının ardından gerekli aşılamalar yapılıyor. Isıran hayvan 10 gün kontrol altında tutuluyor eğer ölmezse sorun yok demektir. Ölürse kuduzdur. Isırma vakasının olduğu yerde eğitimler veriliyor.
Isırılan kişiye 0, 3, 7, 14 ve 28. günlerde 5 toz aşı yapılıyor. Gerger, Gölbaşı ilçelerinde ısırmadan dolayı kuduz vakası görülmüştü. En son ise Bozhöyük köyünde görüldü. Adıyaman’da son 20 yıldan beri insanda kuduz hastalığı yok.
Isırılan kişinin aynı gün içerisinde hastaneye gitmesi ve aşı ile serum yaptırması gerekir. Aşı programına alınan kişinin alkol almaması gerekiyor. Alkol aşının tüm etkilerini yok ediyor.
Kedi, köpek, at, eşek, kurt, tilki, çakal, yarası gibi hayvanlarında içinde bulunduğu hayvanların ısırmasından kuduz vakası olabilir. Kuduz ısırma, ter, cinsel ilişki, tükürük ve kan ile bulaşır” dedi.