Adıyaman’da gerçekleştirilen etkinlikte şehrin engelliler için uygun olup olmadığı test edildi.
Adıyaman Kent konseyi tarafından gerçekleştirilen etkinliğe, ortopedik ve görme engelli kişiler katıldı. Şehrin engellilerin yaşamına uygun olup olmadığı tespit edilmek istendi.
Demokrasi Parkı’nda başlayan etkinlikte görme engelliler kaldırımların ortasında reklam panolarına, kaldırım işgallerine takıldı. Tekerlekli sandalyedeki engelliler ise, rampa yokuş eğitimin 6 derecelik açıdan yüksek olmasından dolayı kaldırımdan inmekte zorlandı.
Görme engelliler kaldırımlarda takip şeridi olmadığı için üst geçitlerin direklerine, araçlara çarptı. Ortopedik engelliler ise asansörü olmayan üst geçitlere çıkamadı.
Kent Konseyi Başkanı Sinan Temel, Başkanvekili Abdulkerim Işık, yönetim kurulu üyeleri ve engelli vatandaşlar etkinliğe katıldı.
Yapılan yürüyüş sonrasında açıklamada bulunan Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı Mehmet Tunç, “Kaldırımlarımızın görme engelliler için uygun olmadığı, takip şeritlerinin yapılmadığı, yapılan takip şeritlerinin de hissedilebilir olunmadığı görüldü. Üst geçitlerin uygun vaziyette olmadığı, bunların en kısa zamanda düzeltilmesi gerektiği görüşüne varıldı. Işıklardaki yaya geçiş yerlerinin engellilere uygun değil. Yetkililerin şehrin engellilerin tek başına yaşamını sürdürebileceği bir şekle getirmesini talep ediyoruz” dedi.
Anadolu Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu ise, bu güne kadar yapılan yapıların engellilere uygun yapılmadığını dile getirerek, özellikle kaldırımlara yapılan engelli yokuşlarının standartlara uygun, üst geçitlerin ise engellilerin kullanabilecekleri bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.
Kent Konseyi Başkanvekili Abdulkerim Işık, gerçekleştirdikleri etkinlikle Adıyaman’ın engellilerin yaşamasına uygun olup olmadığını bizzat empati yaparak göstermek istediklerini belirterek, şehrin yapısının engellilere uygun olmadığını üzülerek analiz ettiklerini ifade etti.