Adıyaman Ticaret Borası Başkanı Mahmut Fırat, mevsim boyunca süren yağışların yüksek rekolte beklentisindeki üreticiyi sevindirdiğini ifade etti.
Yıl içerisinde yeterli seviyede yağışların olması ile bereketli bir yılın yaşandığını belirten Adıyaman Ticaret Borası Başkanı Mahmut Fırat, biçerdöverlerin biçmiş olduğu hububatlarda rekoltelerin oldukça yüksek bir seviyede olduğunu vurguladı.
Adıyaman’da hasat sezonun başladığını belirten Adıyaman Ticaret Borası Başkanı Mahmut Fırat, “Bu yıl yağışların bol olması iyi bir sezonu beraberinde getirdi. Bu doğrultuda çok iyi bir rekolte bekliyoruz. Biçerdöverlerin biçmiş olduğu hububatlarda rekolteler oldukça yüksek bir seviyede. Türkiye genelinde de genel olarak hububatların rekoltesinde yüksek oranlar bekleniliyor. Bu duruma bağlı olarak rekoltede oluşan verimlilikten esnaf, tüccar ve ihtiyaç sahipleri birbirleriyle doğru orantılıdır. Ancak fiyat endeksiyle ilgili olarak çiftçilerimizde bir tedirginlik var. Hububatların fiyat konusu çok zayıf bir şekilde dinlendiriliyor. Üreticilerimizin 1 yıl içerisinde kullanmış olduğu gübre ve mazot fiyatlarında farklılıklar oluştu. Geçen yıl hububat sezonunda örneğin arpanın kilogram fiyatı 0.64 kuruştu, bu yıl ise arpanın kilogram fiyatı 0.58 kuruş gibi bir rakamla başladı. Bu fiyat endeksi doğru olmadığı gibi geçici bir piyasada bu rakamlar konuşuluyor. Bizler de bu konuda kesin bir şey söylemiyoruz. Bu yıl ki hasılatlar oldukça iyi ve çiftçilerimiz bu sevinci yaşıyor. Biçerlerin ilimize gelmesiyle birlikte ilk etapta arpalar biçilmeye başlandı. Bu yıl ürün kalitesinin yüksek olmasından ötürü ilimizde yetişen hububatlara il dışından talep var. Yem bitkileri olarak en çok arpa il dışında satılıyor. Yem fabrikaları tarafından da bu yıl arpalara oldukça fazla talep var. İl dışında arpa almak üzere talepte bulunanlar Adıyaman Ticaret Borsası’nı arayarak, taleplerini dile getiriyorlar” dedi.