Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Duran, 3. Uluslar arası Ortadoğu Kongresine katıldı.
3. Uluslararası Ortadoğu Kongresi Hatay’da yapıldı. Türkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi(TASAM) tarafından düzenlenen Suudi Arabistan Prensesi Basmah Al- Suud olmak üzere, Türkiye, İran, Hindistan, Mısır, Pakistan, Batı ve Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda savunma uzmanı, diplomat, politikacı ve bilim adamı katıldı. Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Duran da kongreye konuşmacı olarak katıldı.
Hacı Duran, burada yaptığı sunuda, İslam Dünyasındaki çatışmaların din veya mezhep savaşı olmadığı, iktidar savaşı olduğunu söyledi.
Duran, "İslam dünyasındaki iç çatışmalar, mezhep ve etnik temele dayanan çatışmalar değildir. Bölge ülkeleri arasındaki stratejik çıkar çatışmalarından da kaynaklanmıyor. Çünkü bölge ülkeleri kendi adlarına karar verebilecek bir egemenlikten ve ulusal bağımsızlıktan yoksundurlar. Bu mezhepler eskiden beri vardı. Ama hiçbir zaman diğer mezhep mensuplarına saldırı yapma şeklinde bir durum ortaya çıkmadı. Çatışmalar, ikna, şartlandırma, algı oluşturma ve yönlendirme propagandaları ve teknolojileri ile inşa edilmektedir. Çatışmalar yapaydır. Geçici ve kışkırtılmış öfkenin uzantısıdırlar. Bölge toplumlarının karizmatik kurtarıcı lider arayışlarından kurtulması gerekir dedi. Liderlere duyulan fanatik güven şiddeti ve çatışmayı körüklemektedir. Müslümanların kendi yaşam şartlarından yola çıkarak kendi adlarına karar vermeleri gerekir. Medyatik imajlardan ve yüklemelerden uzak durmaları lazımdır" dedi.