Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, bahar aylarıyla birlikte ciddi artış görülen polenlerin alerjik hastalıklara neden olduğunu bunun nedenin ise, gereksiz ilaç kullanımı olduğunu dile getirdi.
Kutlu, polenlerdeki aşırı artışlar nedeniyle meydana gelen alerjik rahatsızlıkları beraberinde getirdiğini, vücudun doğal savunma sisteminin yabancı madde olarak gördüğü polenleri atması gerektiğini ancak, doğal bağışıklığın zayıf olmasından dolayı bunun gerçekleşmediğini vurguladı.
Kutlu, “Bahar aylarıyla beraber polen sayısında ciddi bir artış var. Çevremizdeki polenler insan vücudu tarafından yabancı madde olarak algılanmaktadır. Bu durum ortaya çıktığında insan vücudu normal şartlarda bunu vücuttan atması gerekir. Ancak son zamanlarda gereksiz yere intibiyotik ve ilaç alımı olduğu için bu durum insan vücudundaki doğal bağışıklığı maalesef zayıflatıyor. Normal şartlarda vücudun savunma sistemiyle bertaraf etmesi gereken polene karşı, ilaç kullanmayı gerekli kılıyor. Daha çok rinit ve konjiktivit olarak gördüğümüz tablo karşımıza çıkıyor. İnsanların bol su ile vücutlarından uzaklaştırması, gözlerini, yüzlerini sık sık yıkarlarsa polenler uzaklaşır. Ayrıca eğer ağır bir durum söz konusu ise doktora başvurmaları gerekir” dedi.