Hukukçular Derneği Adıyaman Temsilcisi Av. Mustafa Alkayış, 7 Haziran seçimlerinde verilen mesajın, “Uzlaşın” olduğunu söyledi.
Hukukçular Derneği Adıyaman Temsilcisi Av. Mustafa Alkayış, seçimler sonrasında partilerin uzlaşması gerektiğini belirterek, yeni bir sürecin başladığını kaydetti. Alkayış, “Yığınla bekleyen sorunların çözümü noktasında halkımız, büyük beklentiler içerisindedir. 7 Haziranda yapılan seçimin sonuçlarına bakıldığında, ilk görülecek konu uzlaşı mesajıdır. Çünkü, seçmen hiçbir partiye tek başına ülkeyi yönetme yetkisi vermemiştir. Sandık siyasi partilere uzlaşma görevi vermiştir. Böylece siyasi tarihimizde uzun bir süreden sonra yeniden koalisyon hükümetleri dönemi başlamıştır. Bu sonuç aslında Osmanlı İmparatorluğunun bakiyesi olan ülkemizin siyasi çeşitliliğini de göstermektedir. Batılı ülkelerde temelde sağda bir parti, solda bir parti olmak üzere neredeyse ikili bir siyasal eğilim vardır. 12 Eylül sonrası kurulmak istenen siyasal rejim sağda bir parti solda bir partiden oluşacak bir sistem olmuştur. Ancak, ülkemizdeki siyasi çeşitlilik çok fazla olduğu için pratikte bu mümkün olamamıştır. 7 Haziranda yapılan seçimler de işte bu siyasi çeşitliliğe göre şekillenmiştir.
Siyasi partilerin sandıktan çıkan bu sonuca göre kendilerini konumlandırmaları mecburidir. Her parti tek başına iktidara gelmek ister. Bu doğal bir eğilimdir. Ancak toplamda seçmen tüm renkleri Meclis’e taşımıştır. Seçim döneminde en yüksek oyu alabilmek için büyük çaba sarf eden siyasi partilerin şimdi de uzlaşıyı sağlamak için çalışması gerekmektedir. Öncelikle seçmenin sandığa gitmesi, sisteme sahip çıkması başlı başına bir kazanımdır. Vatandaş görevini yapmış, düşüncesini açıklamıştır. Şimdi partilerin sorumluluk içerisinde yol alması gerekmektedir. Kısır çekişmelerle zaman kaybetmenin sırası değildir. Ülkemizde, istikrar ve güvenin hemen temini büyük önem arz etmektedir. Seçim sürecinde pek çok kışkırtma girişimine rağmen vatandaş bu tür yaklaşımlara prim vermemiştir. Seçim sonuçları da ülkemizde güveni arttırıcı bir süreci başlatmalıdır. Herkes sorumlu davranmak ve hayırda olmakla mükelleftir. Demokratik yaşamın kökleşmesi, sistemin güçlenmesi için herkes elini taşın altına koymalıdır” dedi.