İHD Adıyaman Şube Başkanı Av. Osman Süzen, Adıyaman’da 109 kişiden oluşan seçim izleme ekibi oluşturduklarını açıkladı.
Osman Süzen, Adıyaman’da 109 kişilik bir ekiple 7 Haziran seçimlerini bağımsız ve tarafsız bir şekilde izleyeceklerini söyledi.
Bağımsız seçim gözlem heyetleri ile Adıyaman’ın tüm bölgelerinde seçimleri izleyeceklerini kaydeden Osman Süzen, “Bağımsız ve tarafsız seçim gözlemi faaliyetinin yapılıyor olması seçimlerin ulusal ve uluslararası kamuoyunda meşruiyetini belirleyen temel kriterler arasındadır. Derneğimizin de içinde olduğu farklı tematik alanlarda çalışan sivil toplum örgütleri tarafından 2011 yılında Bağımsız Seçim İzleme Platformu oluşturulmuştur. Platformumuzun hiçbir siyasi parti ile doğrudan veya dolaylı herhangi bir ilişkisi yoktur. Derneğimizin de içinde olduğu bu platformun 2011 yılı seçimlerinden beri yapmış olduğu tespitlere göre seçim mevzuatı ve uygulamalardan kaynaklanan hiçbir konuda gerekli iyileştirici düzenlemeler bu güne kadar yapılmamış ve 7 Haziran seçimlerine 9 gün kalmıştır. Türkiye uzun zamandır ilk kez bu kadar gergin bir seçim atmosferi yaşamaktadır. Hemen her gün siyasi partilerin seçim propaganda faaliyetlerine yönelik saldırılar yaşanmaktadır.
Ayrıca engelli, okuma yazma ve Türkçe bilmeyen görme engelliler, yaşlılar, hastalar seçme haklarını kullanırken birçok zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bu güne kadar bu durumda olanlar için ülkemizde çok ciddi iyileştirmeler yapılmamıştır. Yine kırsal alanlarda kadınların kendi özgür iradeleri ile oylarını kullanamadıkları, birçok yerde açık oy kullanıldığına rastlanmaktadır. Bütün bu sakıncaların giderilmesi için ulusal ve uluslar arası gözlemcilik faaliyetinin yapılması ve seçim kurullarının da bu gözlem heyetlerine yardımcı olmaları gerekmektedir” dedi.