Adıyaman Nemrut Dağı Milli Parkı Koruma Platformu, Nemrut Dağı’nın Malatya tarafından yapılacak olan tesisin yürütmesinin durdurulması ile ilgili davayı kazandı.
Çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan Adıyaman Nemrut Dağı Milli Parkı Koruma Platformu, Nemrut Dağı Milli Parkının Malatya tarafında turistik otel yapımına ilişkin yürütmenin durdurulması için dava açtı. Danıştay 6. Dairesine, 1/25.000 ölçekli Nemrut Dağı Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planının onaylanmasına ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 21.12.2011 günlü işlemi ve bu işlemin dayanağını oluşturan Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 7.10.2011 günlü, 26 sayılı kararının Yürütmesinin Durdurulması ve İptali davasını açıldı.
Platform Sözcüsü Mustafa Işıldak konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:
“Danıştay 6. Dairesinin 16.4.2015 tarihli, 2012/1191 E. 2015/2381 K. sayılı gerekçeli 14 sayfadan oluşan kararıyla davamızın kabulüne ve her iki bakanlığın dava konusu işlemlerinin iptaline karar verilmiştir. Böylece Nemrut Dağı Milli Parkındaki yapılaşma engellenerek doğallığı korunmuştur.
Konuya destek veren tüm ilgili kişi ve kuruluşlara, yukarıda adları geçen kişilere, çalışmalarımızın kamuoyuyla paylaşılmasını sağlayan basın mensuplarına ve özellikle hiçbir maddi beklentileri olmaksızın dava avukatlığını gönüllü üstlenen vekillerimiz Av. Abdurrahman Tutdere ve Av. Mahmut Said Kutlu’ya ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.
Hiçbir ayırım gözetmeksizin toplumdaki çeşitli kesimlerin gönüllü katılımlarıyla yalnızca ‘Adıyaman’ ortak paydası altında oluşan platformumuzca ülkemizin bir hukuk devleti olduğunun bilinci içerisinde her türlü siyasi saik, kaygı ve önyargı ile bireysellikten arındırılmış bir şekilde elde edilen sinerji ile devam ettirilmiş ve Allah’a şükür olumlu bir biçimde de sonuçlanmıştır.
Muhtemel başarısızlığı nasıl ki kimse üstlenemez idi ise, mevcut başarıyı da bizler de dâhil olmak üzere kimsenin tek başına üstlenemeyeceği ve bireyselleştiremeyeceği açıktır.
Partiler üstü ve tek sermayesi kolektif akıl olan bu oluşumumuz ve elde edilen sonucun, Adıyaman’ımızın diğer sorunları için de her şeyi devletten beklemeden vatandaşlık gücüne dayanan çözüm odaklı olası hukuki iş ve işlemlere örnek olması ve bireyleri cesaretlendirmesi dileğimizdir.”