Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, 2014 yılı içerisinde kent genelinde hayvancılığın desteklemesi için yetiştiricilere 55 Milyon TL hibe desteği ödendiğini kaydetti.
Arap konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, kentte ekonomik olarak önemli bir yeri olan hayvancılığın, sığır besiciliği, koyun besiciliği ve süt sığırcılığı olarak yapıldığı ifade edildi. Arap açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
‘‘2014 yılı itibariyle ilimiz hayvancılığı 337 bin 582 adet büyükbaş, 792 bin 645 adet küçükbaş , 12 milyon 720 bin adet kanatlı varlığımız ile ülke genelinde önemli bir noktadadır. Hayvancılığın bu yoğunluğu ve Afyonkarahisar’ın coğrafi konumu noktasında hayvan hastalıklarında hassas olunması gerekmekte ve amaç doğrultusunda her yıl olduğu gibi il genelinde tüm hayvanlar şap, LSD, brusella, kuduz ve koyun-keçi vebası hastalıklarına aşılanmıştır. 2014 yılında İl Müdürlüğümüzce su ürünleri, suni tohumlamadan doğan buzağı desteği, Gen Kaynaklarının Korunması Projesi, arıcılığın desteklenmesi, anaç koyun-keçi desteklemesi, Halk Elinde Anadolu Mandası Projesi, anaç manda desteklemesi, anaç sığır desteklemesi, besilik erkek sığır desteklemesi ve süt desteklemesi çalışmaları kapsamında yaklaşık 55 milyon TL İlimiz yetiştiricilerine hibe desteği sağlamıştır. Aşılamalarla ve koruyucu diğer önlemlerle halk sağlığını korumanın dışında bilhassa kanatlı İşletmelerinden ve Büyükbaş İşletmelerden numuneler alınarak, antibiyotik, hormon gibi insan sağlığına zararlı maddelerin tespiti için kontroller yapılmakta, uygunsuz durumlarda ivedi bir şekilde gerekli tedbirler alınıp, işletmelere gereken yaptırımlar uygulanmaktadır. Halk sağlığı için alınan bir diğer tedbir ise, mevzuat gereği standartlar doğrultusunda bazı kesimhanelerimiz onay almış bazılarının modernizasyon çalışmaları devam etmektedir.’’