Amasya Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nün oluşturduğu Amasya Sağlıklı Yaşam Merkezi’nin açılışı yapıldı.
Açılışa, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Amasya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Faruk Tonga, diğer yetkililer ve sağlık çalışanları katıldı.
Birimleri dolaşan Vali Çomaktekin, “Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek, yaşam kalitelerini yükseltmek ve sağlığımızı tehdit eden konularda tüm önlemleri almak Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün temel amacıdır. İlgili müdürlüğümüz çalışmalarını bu doğrultuda yürütmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerini daha uygulanabilir ve daha sistemli bir hale getirmek amacıyla Toplum Sağlığı Merkezimiz bünyesinde kurulan Sağlıklı Yaşam Merkezimizde, alanlarında uzman personel tarafından hizmet verilmeye başlanmıştır. Tüm halkımızı ihtiyaç duydukları konularda bu merkezimize başvurmaya davet ediyor, merkezin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Merkezdeki birimler hakkında sunum yapan Amasya Halk Sağlığı İl Müdürü Öner Nergiz de, "Evlilik öncesi danışmanlık merkezinde evlenme kararı almış kadın ve erkeğin ihtiyaç duydukları danışmalık, eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşmalarını sağlamak amacıyla hizmet verilmektedir. Gebe bilgilendirme sınıfında başvuru yapan tüm gebelerimizin doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmaları ve bilinçli doğum yapmalarını sağlamak amaçlanmıştır. Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezinde anne ve doğacak çocukların sağlıklı olması ve çocuk sahibi olmak istenildiğinde gebeliğin oluşması konusunda ailelere yardımcı olunması amaçlanmıştır. Obezite danışmanlığı merkezinde tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezite ve beraberinde getirdiği hastalıklara karşı önlem almak, yeterli ve dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla diyetisyen tarafından hizmet verilmektedir. Kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezinde sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir. Bu amaçla uygun yaş gruplarına çeşitli kanser taramaları bu hizmet biriminde yapılmaktadır. Sigara bırakma polikliniğinde sigarayı bırakmak isteyerek polikliniğe başvuran kişilere muayene ile tetkik sonuçlarına ve bağımlılık derecelerine göre uygun bıraktırma tedavisi başlanmaktadır. Ayrıca ücretsiz ilaç temini yapılmaktadır. Psikolojik danışma merkezinde kişinin kendini anlaması, problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim halinde olması ve kendini geliştirmesi için merkezde görevli uzman kişilerce danışmanlık hizmeti verilmektedir. Çocuk gelişimi ve eğitimi merkezinde çocuk gelişim uzmanı tarafından merkezde bulunan çocuk oyun alanında 0-18 yaş arası çocuklarla ve aileleriyle rehberlik içeren görüşmeler yapılmaktadır. Bu esnada çocuklar izlenmekte ve gerekli durumlarda çocuklara testler uygulanmakta, ayrıca çocuklarla eğitici ve eğlendirici faaliyetler yapılmaktadır” diye konuştu.