Amasya Üniversitesi Sağlık Gönüllülük Kulübü madde bağımlılığı konulu konferans düzenledi.
İpekköy Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Yeşilay Amasya Şubesi Başkanı Halis Büyükbayraktar, “Sigara insanlarımızı hem madden, hem de manen çöküntüyü uğratır. Sigara, vücudun her kısmına zarar veren binlerce kimyasal içerir. Sadece kullanana değil, dumanına maruz kalana da zarar verir” dedi.
Sigaranın 20. yüzyılda 100 milyon insanın ölüme yol açtığını vurgulayan Halis Büyükbayraktar, “Yunanca uyku anlamındaki ‘narke’ kelimesinden gelen ve İngilizce’ye ’narkotik’ olarak geçen uyuşturucu sözcüğü uyuşturma özelliği olan, uyuşturan, duymaz hale getiren, tepkisiz, normal yaşamdan kopan demektir. Uyuşturucuların en büyük zararı ve tahribatı beyin ve merkezi sinir sistemi üzerinedir. Sigaranın, alkolün ve uyuşturucunun her dozu zararlıdır. Bağımlı olmaktansa, zincirli köle olmayı yeğlerim” diye konuştu.
Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelere başlama yaşının gittikçe düşmekte olduğuna dikkat çeken Amasya Üniversitesi Rektörü Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay da, “İnsanların sigaraya, alkole ve uyuşturucuya başlamasında arkadaş gruplarının etkili olduğu söylenmektedir. Bağımlılık denildiğinde de sadece sigara, alkol ve uyuşturucuyu algılamamız gerektiğini düşünüyorum. Günlük yaşantımızda pek fark etmediğimiz teknoloji, internet, cep telefonu, şans oyunları, alışveriş gibi bağımlılıklarımız var. Yeşilay Şube Başkanı Halis Büyükbayraktar’a konferansından dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Rektör Orbay’ın günün anısına dikilen fidan sertifikasını verdiği Büyükbayraktar, fidan uygulamasının çok isabetli olduğunu söyledi.