Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları ASKİ ile EGO’nun 2014 mali yılı Faaliyet Raporları’nın sunumunu yaptı. Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda, Başkan Gökçek, sinevizyon eşliğinde 2014 yılının çalışmalarını yaklaşık 2,5 saatlik bir sürede anlattı.
Ankapark’tan, Kuzey Ankara’ya, Asfalt’tan, yeni yol açımlarına, yeni ilçelere yatırımlardan, sosyal ve kültürel faaliyetlere kadar sayısız çalışmanın yer aldığı 1200 sayfalık slayt gösterisiyle sunduğu Faaliyet Raporunun ardından bir değerlendirme yapan Başkan Gökçek, “2014 yılı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yüz akı bir yıl oldu” dedi.
BÜYÜKŞEHİR, ASKİ VE EGO 2014 FAALİYETLERİ GÖZ DOLDURDU
Başkan Gökçek, Belediye Meclis Toplantısı’nda; Başkent turizmine büyük ivme kazandıracak olan Ankapark’tan, inanç turizm merkezi haline gelen Hacı Bayram’a, Başkent’in kuzeyindeki parlayan yıldızı Kuzey Ankara’dan, yeni açılan yol ve bulvarlara, rekor asfalt serimlerinden, sosyal ve kültürel faaliyetlere kadar Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşları ASKİ ve EGO tarafından yürütülen faaliyetleri, tek tek fotoğraflarıyla birlikte meclis üyelerine anlatarak, ayrıntılı bilgiler verdi.
2014’ÜN YÜZ AKI ÇALIŞMALARI
Büyükşehir Belediyesi ile ASKİ ve EGO’nun 2014 yılı Faaliyet Raporları’nı Meclis üyelerine 1200 slaytlı Sinevizyon eşliğinde, video ve fotoğraflarla anlatan Başkan Gökçek sözlerine, Büyükşehri Belediyesi’nin misyon ve vizyonundan bahsederek, başladı.
“Vizyonumuz dünya belediyelerine hizmet anlayışı ve sunumunda esin kaynağı oldu” diyerek açıklamalarını sürdüren Başkan Gökçek, bir takım hedefler belirlediklerini ifade ederek, bunları; “Kongre şehri, üniversite kenti, sanayide 2. Şehir (bunu başardık), ticarette birinci şehir (bunu da başardık), tıbbın merkezi (açılan hastaneler bunu gösteriyor zaten), Turizmin merkezi” olarak açıkladı.
“ANKAPARK, ANKARA’YA AYRI BİR RENK KATACAK”
Başkan Gökçek, Başkent turizmine büyük ivme kazandıracak olan ve şimdiden ses getiren Ankapark projesine ilişkin, fotoğraf, animasyon ve video görüntüleri eşliğinde şu bilgileri verdi:
“1milyon 200 bin metrekarelik temaparkın, 940 bin metrekarelik bölümü Hayvanat Bahçesi’nden oluşuyor. Bunun 86 bin 100 metrekarelik kapalı alan ve 1 milyon 113 bin 900 metrekaresi de açık alandır. 70 bin metrekaresi ise kapalı çelik çadırlardan oluşuyor...
Ankapark’ta yaklaşık 1247 oyuncak bulunuyor. Bunların içinde dünyanın en büyük Roller Coaster’ı bu parkın içinde. Bundan dünyada sadece 2 tane daha var. Bu da üçüncü. Daha küçük olanlarından da 14 adet bulunuyor. Bu sayıyı 18’e çıkaracağız. Bu çaptaki temaparklarda dünyada en çok 18 tane var. İnşallah biz de 19’a çıkararak, rekor kıracağız…. Burada çok büyük bir fıskiye gösterimiz de olacak her akşam. 209 metre genişliğinde 120 metre yüksekliğinde bir şov. Bunun da Ankara’ya ayrı bir renk katacağını düşünüyorum.
Burası baştan sona gezilmek istenirse ancak 3 günde gezilebilir. Belediye Meclis üyelerimize burayı gezdirmekten gurur duyarım. Önümüzdeki meclis toplantısı öncesi burada neler yapılıyor diye göstermek ve gezdikten sonra da görüşlerinizi almak isterim.
Buraya hafta sonları en az 70-80 bin kişi gelir diye düşünüyoruz… Selçuklu Mimarisi’nin hakim olduğu giriş kapısı bitmek üzere. Açılan yürütmeyi durdurma davaları nedeniyle bu kadar gecikti.”
OTOROBOT AÇIKLAMASI
Başkan Gökçek, AOÇ kavşağına yerleştirilen otorobot heykellerine ilişkin olarak da “Robotu oraya sembol diye sabit koymadık. İlgi çekmek için koyduk. 1 trilyon para harcasak, Ankapark’ın reklamını bu şekilde yaptıramazdık. Oraya normalde 40 metrelik dinozor heykeli koyacaktık. İlerideki günlerde belki koyabiliriz” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YENİLEME PROJELERİ
Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent’in dört bir tarafında sürdürdüğü Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projeleri’ni de tek tek eski ve yeni fotoğrafları eşliğinde meclis üyelerine anlatan Başkan Gökçek, sırasıyla; Kuzey Ankara, Yeni Mamak, Güneypark (902), Hıdırlıktepe, Atıfbey ve İsmetpaşa, Dikmen Vadisi 4. Ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm Projeleri ile Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Yapım çalışması uzun süredir ideolojik gruplar tarafından engellenen Dikmen Vadisi 4. Ve 5. Etap çalışmalarına ilişkin olarak Başkan Gökçek, buranın yapımına seçimden sonra başlayacaklarını söyledi. Başkan Gökçek ayrıca, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi alanı içerisinde Kuzey Ankara Camii, Külliye ve Kongre Merkezi yapımının da önümüzdeki yıl sonunda tamamlanmasının hedeflendiğini ifade etti.
532 KİLOMETRE YENİ YOL AÇIMI
2014 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından Başkent’te ihtiyaç duyulan bölgelerde 18 adet köprü, alt ve üst geçit yapıldığını anlatan Başkan Gökçek, ayrıca yine 3 tane büyük yaya üst geçidi imalatı gerçekleştirdiklerini de kaydetti.
Büyükşehir Belediyesi’nin, Ankara genelinde toplam 532 kilometre yeni yol açımı gerçekleştirdiğini ve bunun neredeyse İstanbul-Ankara arasındaki mesafeye denk geldiğini ifade eden Başkan Gökçek, 1071 Malazgirt Bulvarı, Batı Bulvarı, yol genişletme ve yenileme çalışmalarından örnekler verdiği açıklamalarını “inanılmaz rakamlar” diyerek nitelendirdi.
ASFALTTA REKOR YIL, ASFALTLA KÖYLERİN ÇEHRESİ DEĞİŞTİ
Başkan Gökçek ayrıca, “Asfalt seriminde İstanbul’u da geçtik ve bir Türkiye rekoruna imza attık” diyerek, 2014 yılında Ankara’nın bulvar ve caddelerine toplam 4 milyon 807 bin 582 ton asfalt serimi gerçekleştirildiğini söyledi. Bunun 6 metre genişliğinde 4 bin 807 kilometre uzunluğunda yeni yol anlamına geldiğini anlatan Başkan Gökçek, ayrıca 149 köye toplamda 1 milyon 12 bin 659 ton asfalt serimi gerçekleştirildiğini de kaydederek, “Dağ taşa asfalt döktük. Köylerin adeta çehresini değiştirdik” dedi.
Başkan Gökçek, tüm bunların yanında okullara, üniversitelere ve sanayi bölgelerine de asfalt seriminin aksatılmadan gerçekleştirildiğini anlattı.
Başkent’in dört bir tarafında kaldırım düzenlemeleri yapıldığını da anlatan Başkan Gökçek, 2014 yılında 998 bin 157 metrekare kaldırım döşendiğini, 726 bin 31 metre bordür çalışması yapıldığını, ayrıca kazalardaki ölüm oranlarını büyük oranda azaltan ve Türkiye’ye örnek olunan New Jersey bariyerlerinden de 76 bin 851 adet yerleştirildiğini anlattı.
Karla mücadele konusunda da en ufak bir şikayet almadıklarını ve büyük bir başarıya imza attıklarını anlatan Başkan Gökçek, zorlu kış şartlarından başarıyla çıktıklarını kaydetti.
KENT ESTETİĞİ ÇALIŞMALARI
Başkent’in estetiğine estetik katan Kent Estetiği Dairesi Başkanlığı’ndan büyük övgüyle bahseden Başkan Gökçek, bu kapsamda geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Ankara’nın 5 giriş kapısı, şehre estetik bir görünüm kazandıran saat kuleleri, kent mobilyaları, soyut heykeller, vazo, hayvan heykelleri, oturma grupları ve havuzların fotoğraflarını göstererek, vatandaşların buralarda hatıra fotoğrafları çektirdiklerini anlattı.
Başkan Gökçek, Estetik Dairesi Başkanlığı çalışmalarının bunlarla sınırlı kalmayarak, kaldırım ve köprü temizlik çalışmaları, estetik aydınlatma çalışmaları, köprü duvarlarında sanatsal çalışmalar ile panoramik asansör yapımı gerçekleştirdiğini anlattı.
İNŞAAT İŞLERİ
Bulvarlara 36 adet ledli bilgilendirme sistemleri yerleştirildiğini, inşaat işleri kapsamında değişik ilçelere ibadethane, bina ve spor kompleksleri yapımları gerçekleştirildiğini belirterek, geçtiğimiz yıl açılışı gerçekleştirilen dünyanın en büyüğü Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi’nin içinde olduğu açılışlardan, Siteler cephe yenileme çalışmalarından, Tarihi Ankara Evleri yapımlarını anlatan Başkan Gökçek, meydan, bulvar ve ilçelere geçtiğimiz yıl içinde 22 meydan saati yerleştirildiğini, böylece kent içindeki bu saatlerin 49’a ulaştığını kaydetti.
"2014’DE 167 BİN 971 BOYLU AĞAÇ DİKİLDİ"
Sunumuna 1994 yılında kişi başına düşen yeşil alan miktarının 2.08 metrekare olduğunu hatırlatarak devam eden Başkan Gökçek, bu rakamın bugün 19.54 metrekareye çıktığını söyledi.
Başkan Gökçek, 2014 yılında Ankara’ya 167 bin 971 adet nitelikli boylu ağaç dikimi yapıldığını, 6 milyon 729 bin 915 adet çalı dikildiğini, ilçelerden temin edilen 23 milyon 346 bin 126 adet mevsimlik çiçek üretimi ve dikimi gerçekleştirildiğini anlatarak, bunun yanı sıra koşu yolu, kamu kurum ve kuruluşlarının çevre düzenlemesi, basketbol ve voleybol sahası yaptıklarını da kaydetti.
İlçe ve köylere 122 adet oyuncak grubu monte edildiğini de ifade eden Başkan Gökçek, Başkent’te 2014 yılın içerisinde her biri birbirinden güzel ve büyüklükte 24 adet yeni park yaptıklarını, böylece 1994 yılında 19 olan park sayısının 2014 yılında 371’e çıktığını söyledi.
Sunumunda dev rekreasyon alanlarıyla beraber parklarının bakımının da en az yapımı kadar önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi olarak bakım-onarım ve estetik çalışmalarını da büyük bir başarıyla sürdürdüklerini kaydetti.
SOSYAL BELEDİYECİLİK FAALİYETLERİ
Büyükşehir Belediyesi’nin dünyaya örnek olan sosyal ve kültürel çalışmalarına ilişkin de istatistiki bilgiler veren Başkan Gökçek, fotoğraflar eşliğindeki açıklamalarına Başkent Tiyatrosu, sergiler, konserler, yayınlar, eğlence ve kutlama etkinlikleri, mahallede şenlik var panayırları, müzik faaliyetleri, halk oyunları, belirli gün ve hafta kutlamalarıyla devam ederek, sosyal yardımlara ilişkin şu rakamları verdi:
“Gıda ve temizlik yardımları 300 bin paketle 140 bin 921 aileye ulaştı. 14 bin 820 muhtaç dar gelirli aileye 18 milyon 503 bin 320 adet ekmek yardımı yapıldı. Yine 2014 yılı içerisinde 88 bin ton yakacak 88 bin aileye dağıtıldı.
529 aileye 59 bin 221 kalem muhtelif giysi yardımı yapıldı. Evi yanan, su-sel baskınlarında zarar gören muhtaç, dar gelirli 105 mağdur kişi ve ailelerin ev eşyaları belediyemizce yenilendi. Yardımlar çerçevesinde öğrencileri de yalnız bırakmayan Büyükşehir Belediyesi 33 bin 949 bot, kaban, çanta ve kırtasiye yardımı yaptı. Ayrıca ülkelerindeki iç savaştan kaçıp ülkemize sığınan Suriyeli ve Iraklı Türkmenlere de gıda, temizlik ve birçok farklı konuda yardımlarda bulunduk.”
2014 yılı içerisinde Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği Sünnet Şölenleri, Evlilik yardımları, Ramazan Çadırı, üniversitelilere çorba, giysi yıkama gibi sosyal yardımlarının devam ettiğini vurgulayan Başkan Gökçek, tüm Türkiye’ye örnek olan Şefkat Evi’nden de geçici süre için Ankara’ya gelen 13 bin 471 fakir, muhtaç, dar gelirli hasta veya hasta yakınlarının faydalandığını söyledi.
Barınma Evi’nden de 2014 yılında 859 sokakta kalmış kişinin yararlandığını anlatan Başkan Gökçek, daha sonra açıklamalarına Büyükşehir Belediyesi’nin BELMEK ve BELTEK kurslarına ilişkin rakamlar vererek devam etti. Başkan Gökçek, 8 ana bölümde 138 ayrı branşta meslek edindirme kursları bulunan BELTEK Kurslarından 2014 yılında 8 bin 463 kişinin eğitim aldığını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere ve yaşlılara yönelik hizmetlerini de rakamlarıyla birlikte meclis üyelerine aktaran Başkan Gökçek, 8 adet Aile Yaşam Merkezi’nden 74 bin üyenin faydalandığını, 22 adet Hanım Lokali’ne 2014 yılında 61 bin 952 kadının üye olduğunu, Türkiye’nin en büyük mesleki ve beceri edindirme kurslarından BELMEK’lerden de 17 bin 50 kadının faydalandığını ifade etti.
Çocuklara ve gençlere ilişkin çalışmalara da değinen Başkan Gökçek, 2014 yılında 149 bin 946 gencin, gençlik merkezi üyesi olduğunu, 22 adet çocuk kulübünden de 147 bin 720 çocuk faydalandığını anlatarak, Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Merkezi’nin çok önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi. Başkan Gökçek, göreve geldiğinde bu merkeze üye olan çocuk sayısının 5 bin civarında olduğunu, merkez sayesinde bugün bu rakamın 875’e düştüğünü anlatarak, “Ankara, büyük kentler arasında sokakta en az çocuğu bulunan kenttir. Bu başarının altında da bu merkez vardır” dedi.
Dünyada tek olan Çocuk Meclisi’ne ilişkin bilgiler veren Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklara yönelik gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel projeleri tek tek sıralayarak, bilgiler verdi.
Büyükşehir’in bünyesinde hizmet veren spor kulüpleri sayesinde Ankara’nın dünyaya adını altın harflerle yazdırdığını kaydeden Başkan Gökçek, çeşitli dallardaki sporcuların yurtiçi ve yurtdışında 59 adet altın, 41 adet gümüş ve 45 adet bronz madalya aldıklarını anlattı.
Sunumunda Zabıta, İtfaiye, Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlıklarının da çalışmaları hakkında rakamlarla bilgiler veren Başkan Gökçek, Mamak Çöplüğü Geri Dönüşüm tesislerine ilişkin de açıklamalarda bulundu.
“SU ABONE SAYIMIZ 2 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKTI”
Sunumuna “Su ve kanalizasyon hizmetleri” başlığı altındaki istatistiki bilgileri aktararak devam eden Başkan Gökçek, belediye başkanı olduğunda 725 bin olan su abone sayısının bugün itibariyle 2 milyon 19 bin 375 adede ulaştığını, bunun da Ankara’nın yüzde 160 büyüdüğünü anlamına geldiğini söyledi. 1994 yılından 2014 yılına 12 bin 790 kilometre içme suyu, yağmur ve atık su borusu döşendiğini ifade eden Başkan Gökçek, sadece 2014 yılında 14 adet yeni su deposu yapıldığını, yeni bağlanan mahalle statüsüne kavuşan köylere de 22 tane yeni kuyu açıldığını ifade etti.
Ayrıca bu bölgelere sağlıklı ve temiz su temini için toplam 60 paket içme suyu arıtma inşa edildiğini anlatan Başkan Gökçek, Türkiye’nin en büyük içme suyu arıtma tesisi İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin de 2014 yılında artırılarak, ek bir ünite yapıldığını ve 7 milyon kişiye hizmet verecek konuma ulaştırıldığını anlattı.
“BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI YÜZDE 44 İLE REKOR”
Kavşakkaya Barajı ile Çubuk-2 Barajı arasında 14 kilometre uzunluğunda iletim hattı döşendiğini ve acil durumlarda karşılıklı besleme yapılabileceğini anlatan Başkan Gökçek, Başkent’in içme suyu ihtiyacının karşılandığı 8 barajdaki toplam doluluk oranlarının sevindirici bir durumda olduğunu belirterek, “Şu anda barajlarımız yüzde 44 doluluk oranına sahip. Bu bir rekor sayılır. Ocak ayından bu yana barajlara gelen su miktarı 297 milyon metreküp. Bu da mükemmel bir rakam” dedi.
EGO’nun 2014 faaliyetlerini de Meclis üyelerine anlatan Başkan Gökçek, kent içi toplu taşımanın en önemli ayaklarından biri olan EGO otobüslerinin her gün 313 hatta günlük ortalama 1215 adet otobüsle, 2 milyon 904 bin 668 sefer yaparak toplamda 229 milyon 818 bin 961 kişiye taşıma hizmeti verdiğini söyledi.
Toplu taşımda hizmete koyduğu doğalgazlı otobüslerle dünyanın en çevreci otobüs filosuna sahip olan EGO Genel Müdürlüğü’nün, bu konuda uluslararası ödüller aldığını ifade eden Başkan Gökçek, ulaşım hizmetleri hakkında şu bilgileri verdi:
“Otobüs parkında mevcut 1761 otobüsten 1290 adedi doğalgazlı otobüstür. Otobüslerde engelli vatandaşların faydalanabilmesi için 2014 yılında 480 adet engelli rampası yapılıp, toplamda 930 adet otobüsün engelli rampası bulunuyor. 2014 yılında 60 adet yeni yürüyen merdiven ile 15 adet engelli asansörü yapılmıştır. ’Durakta bekleme son’ sloganıyla EGO Cep’te uygulamasına başladık. Trafik Kameraları sayısı 70’e çıktı. Araç içi yolcu bilgilendirme sistemi 3 bin adet. Akıllı bilet, akıllı durak, Akıllı kart hizmetleri devreye girdi. Raylı sistem hizmetlerine gelince. Ankaray ile 37 milyon yolcu, metro ile 53 milyon yolcu taşındı. Kızılay-Çayyolu Metrosu, Batıkent-Sincan Metrosu devreye girdi. Keçiören-Tandoğan yıl sonuna doğru devreye girmiş olur inşallah. Yenimahalle-Şentepeye teleferik yaptık. Bu ay sonu yeni durağını da devreye sokmuş oluruz.”
ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER
Uluslararası ilişkiler konusunda da Türkiye’de en fazla kardeş şehri olan kentin Ankara olduğunu söyleyen Başkan Gökçek, 2014 yılında dünyanın birçok ülkesinden Başkent’e gelen yabancı konuklardan da bahsederek, düzenlenen uluslararası organizasyon ve alınan ödüllere ilişkin de detaylı bilgiler verdi.
“ANKARA’NIN YÜZ AKI BİR YIL”
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerin 2014 yılı faaliyetlerini de anlatan Başkan Gökçek, 1200 slaytlık sinevizyon sunumunun ardından kısa bir değerlendirmede bulundu.
Meclis üyelerinin çalışmalara ilişkin sorularını da cevaplandıran Başkan Gökçek, daha sonra, “2014 yılı Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yüz akı bir yıl oldu” dedi.
Siyasi parti ayrımı yapmadan çalışmalarında kendilerine destek veren veya vermeyen herkese teşekkür ederek konuşmasını sürdüren Başkan Gökçek, “Ankara hepimizin. Bundan sonra da aynı güçle devam etmeye çalışacağız. İnşallah önümüzdeki seçimlere kadar vaat ettiğimiz diğer sözlerimizi de yerine getirmeyi Allah bize nasip eder” diye konuştu.
Başkan Gökçek’in konuşmasının ardından Meclis üyelerinin isteği üzerine Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO’nun 2014 yılı Faaliyet Raporları, bugün gerçekleşecek Meclis Toplantısında görüşülmeye devam edilerek, oylanacak.