Bu seneki yaz kampı için KKTC’yi seçen Keçiören Belediyesi Çocuk Danışma Merkezi(ÇODAM), çocuklara unutulmaz bir tatil yaşattı.
Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği’nin (ÜZYEÇDE) iş birliğiyle Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleştirilen yaz bilim ve kültür kampı, yaşları 12 ve 14 arasında değişen çocuklara oldukça farklı bir kamp deneyimi sundu. 15-17 Mayıs tarihleri arasında toplanan kampta çocuklar son derece eğlenceli bilimsel etkinliklerin bir parçası olma şansını buldular. Kampın ev sahipliğini Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) üstlenirken, çocuklar üniversitede gerçekleşen bilim ve kültür atölyelerine katılma imkanına da kavuştular.
DAÜ Su Altı Araştırma ve Görüntüleme Merkezi’nde KKTC sahillerinde yumurtlama yapan Caretta Caretta kaplumbağaları ile tanışan çocuklar, hem Kıbrıs sualtı yaşamı hem de Caretta Carettaların doğal yaşamı için yapılan çalışmalar hakkında bilgi edindiler. Daha sonra Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı’na geçen çocuklar, laboratuvar ekipmanlarını kullanarak hem çileğin hem de kendilerinin DNA’larını elde etmeyi öğrendiler. Kamp kapsamında mutfak, rekreasyon ve arkeoloji atölyelerindeki çalışmalara da katılan çocuklar, DAÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nde Kıbrıs Türk mutfağına ait birbirinden lezzetli yöresel tatların farkına vardılar. Ayrıca bu yöresel lezzetler ve yemek yeme alışkanlıkları hakkında tarihsel bir yolculuk da yapmış oldular.
KKTC’Yİ KEŞİF GEZİSİNE ÇIKTILAR
Rekreasyon Atölyesi’nde sağlık, egzersiz ve yaşam tarzları hakkında yararlı bilgiler edinen çocuklar, ardından bir grup Kuzey Kıbrıslı çocukla bir araya gelerek oyunlar oynadılar. Kuzey Kıbrıslı arkadaşları ile basketbol ve Keçiören Belediyesi tarafından hediye olarak gönderilen Mangala oyunu oynarken oldukça keyifli dakikalar geçirdiler. Arkeoloji Atölyesi’nde Ege, Doğu Akdeniz ve Yakın Doğu’nun arkeolojik kültürleri hakkındaki sunumu dinleyen çocuklar, arkeoloji çalışma alanlarını yakından gözlemleme şansını yakaladılar.
Kampın son günü KKTC’yi keşif gezisine ayrılırken, çocuklar Barbarlık Müzesi, Barış ve Özgürlük Müzesi, Karaoğlanoğlu Şehitliği ve Kapalı Maraş Bölgesi’ni ziyaret ederek savaşın insanlık dışı yüzüne şahit oldular. Gezi sırasında Mavi Köşk, Girne Kalesi, Lala Mustafa Paşa Camii, Lokmacı Kapısı, Namık Kemal Zindanı, Magosa Kaleiçi dahil pek çok tarihi öneme sahip yeri gören çocuklar, unutulmaz anılarla Türkiye’ye döndüler.