Mamak Belediyesi’nin Sağlık Bilimleri İleri Teknoloji Araştırma Vakfı ile birlikte Türkiye’nin ilk kök hücre araştırma üzerine kurulacak merkezi olan Mamak Sağlık ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün yapımı hızla devam ediyor.
60 bin metrekare proje alanına sahip merkezde ilk olarak hayata geçecek araştırma laboratuarlarının yapımı yüzde 80 seviyesine ulaştı. İlk etapta 3 fakültenin kurulacağı enstitü, yalnızca Türkiye’de değil, dünyadaki hastaların da umudu olacak. Dünyanın en gelişmiş kök hücre teknolojilerine ve tedavi yöntemlerine sahip olacak enstitü, ülkemizi kök hücre araştırmalarında dünyadaki sayılı merkezlerden biri haline getirecek. Dünyanın önde gelen ülkelerinin ardından Türkiye’de Mamak’ta kurulacak merkez, bilimsel çalışmalara da ev sahipliği yapacak.
Kök hücre tedavisinin önemine değinen Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Kök hücre tedavileri modern tıpta her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Laboratuarlarımızın yapımı son sürat devam ediyor. Üniversitemiz tamamlandığında hem stratejik hem de ekonomik olarak ülkemize tıp alanında katkı sağlayacak. Türkiye, hastalıkların tedavisinde kullanılan kök hücre üretiminde yurt dışına bağımlı olmaktan kurtulurken, Enstitü dünyaya da umut olacak” diye konuştu.
Merkezde dünyanın en gelişmiş temiz odalarından birisi yapılacak. Türkiye’de iki tane ruhsatlı temiz oda Trabzon ve İstanbul’da bulunuyor. Bu merkezlerden farklı olarak burada kök hücre çalışmalarının yanı sıra adacık hücre çalışmaları da yapılacak. Merkez, ülkemizin dört bir yanındaki araştırma merkezleri ile de koordineli çalışmalarda bulunacak. İlk etapta, üç fakülte kurulacak. Bu fakülteler ise şöyle:
- Mühendislik ve Yaşam Fakültesi (kök hücre mühendisliği, moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği, biyoteknoloji mühendisliği, biyomedikal mühendisliği, biyoenformatik mühendisliği, medikal jeoloji mühendisliği, biyomühendislik, enerji mühendisliği, gıda mühendisliği, nanoteknoloji, yapay zeka yazılımları, kalibrasyon)
- Açık Öğretim Fakültesi
- Tıp Fakültesi (anatomi, histoloji ve embriyoloji, fizyoloji, patoloji, farmakoloji, biyoistatistik, tıp etiği ve deontoloji, tıp hukuku, genetik, klinik kök hücre uygulamaları, havacılık hekimliği, spor ve doping hekimliği, organ ve doku transplantasyonları)