Mamaklı vatandaşların sabırsızlıkla beklediği Başak Mahallesi’nde inşa edilen Necip Fazıl Kültür Merkezi açılış için gün sayıyor.
Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden örneklerin sunulduğu 12 bin metrekarelik dev proje alanına sahip merkez, Mamak’ın gelişen silüetine ayak uyduruyor. Kültürel ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapacak olan tesiste kültür merkezi, aile merkezi, kreş, iki adet düğün salonu, 370 kişilik nikah salonu, konferans salonu, sergi salonları, havuzlu meydan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile açılan okul öncesi eğitim merkezi ve çim amfi bulunuyor. İçerisinde kültürel ve sanatsal etkinliklerin yapılabileceği, sergilerin açılabileceği, kursların düzenlenebileceği salonların yer aldığı tesis modern ve nezih bir mekan olarak Mamaklılara hizmet verecek. Sevilen sanatçı Uğur Işılak’ın konser vereceği tesisin açılışı 24 Mayıs Pazar günü saat 14.00’te gerçekleşecek.
Mamak’a geleneksel mimari ile modern mimarinin harmanlandığı bir şehir kimliği kazandırma arzusunda olduklarını kaydeden Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Bir sözümüzü daha yerine getirdik” dedi. Tesisin yalnızca Mamak için değil Ankara için de büyük bir kazanım olduğunu belirten Akgül, “Hemşerilerimize verdiğimiz sözü yerine getirerek çok güzel bir tesisi hizmete sunacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İlçemiz ve şehrimiz için hayırlı olsun” dedi.
TARİHİ KİMLİK YAŞATILACAK, SANAT VE KÜLTÜR HALKLA BULUŞACAK
Anadolu Türk mimarlığında medreselerde kullanılan üstü açık ve kapalı olmak üzere orta avlu düzeni oluşturulan tesisin kapıları mekanik traverten kaplama ile bezendirilerek taş işçiliğiyle taç kapılar oluşturuldu. Kapalı avluda kolonlar traverten taşlarla inşa edilirken, cephelerde kullanılan pencerelerde Anadolu Selçuklu mimarisinde sıkça rastlanan ahşap doğramalar uygulandı. Selçuklu motiflerinin gündüz zarifliği ile dikkat çekerken, gece de özel aydınlatmasıyla estetik bir görüntü sağladığı merkezde taş işçiliğine dayanan süslemelerle yalın bir mekan etkisi oluşturuldu. Merkez, mimarisinin yanı sıra sanat ve kültürü halkla buluşturacak.