Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından hayata geçirilen "Suriyeli Yetim Çocukaların Eğitimi Projesi" kapsamında 110 öğrenci mezun oluyor.
TDV KAGEM Müdürü Hicret Toprak, ülkelerindeki iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye gelen ve eğitimleri kesintiye uğrayan Suriyeli yetim çocukların okul hayatlarında destek verdiklerini söyledi.
Toprak, Türkiye’de kamp dışında yaşayan Suriyeli sığınmacı aileler ve çocukları için çeşitli yardım ve eğitim projeleri yürüttüklerini belirterek , “TDV KAGEM olarak çocukların ve gençlerin eğitim-öğretim mağduriyetlerini gidermek için çalışıyoruz. Kamp Dışında Yaşayan ve Geçici Koruma Altına Alınan Suriyeli Ailelerin Eğitim Projesi"nin özellikle kız çocuklarının eğitimlerine destek vermek ve onları hayata hazırlayıcı sistematik programları planlamak üzere oluşturulduk. Kamp dışındaki Suriyeli sığınmacı ailelerin kız çocukları için yaygın eğitim veriyoruz” dedi.
Projeyle özellikle küçük yaştaki kız çocuklarının zorunlu evliliklerini önlemek istediklerini anlatan Toprak, “Proje ile kesintiye uğrayan eğitimlerine yaygın eğitimle destek verilmesi sağlıyoruz. Kız çocuklarının ve gençlerin yaygın eğitimi aracılığıyla yaşam koşullarının iyileştirilmesine katkı sunuyoruz. Türkiye’de bulundukları süre zarfında yaşamlarını mevcut koşullarla uyum içinde sürdürebilmeleri için manevi-sosyal destek sunulacak ve ülkelerine bu kazanımlarla dönmelerine imkan verilecek" şeklinde konuştu.
Toprak, Projenin öncelikli hedef kitlesinin kamp dışındaki Suriyeli kız çocukları olmakla birlikte koşullar dikkate alınarak kamp içinde yaşayanların da dahil edilebileceğini ifade ederek şunları dedi:
"Yetim, öksüz veya hem öksüz hem de yetim olmak, anne ve babası hayatta olmakla birlikte maddi yetersizlik sebebiyle eğitim imkanlarından mahrum olmak, 10-25 yaş grubunda olmak, şartları arasından öğrencilerimizi seçtik. Ankara’da yaygın din eğitimi uygulamalarını yatılı kız Kur’an kurslarında planlayarak, Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Aile İrşat ve Rehberlik Büroları ve müftülükler işbirliğiyle gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı yatılı Kur’an kurslarında verilen ’Yurtdışı Misafir Öğrenci Öğretim Müfredatı’ temel alınarak, hedef kitlenin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli revizyonları belirlendi. Eğitimciler, KAGEM ve Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü vasıtasıyla tespit edildi. Bu kapsamda Ankara’da ikamet eden Suriyeli kız çocukların yatılı Kur’an kurslarına ve hafta sonu evlerine dönüşleri için toplu ulaşımlarını sağlandı. Verilecek yaygın eğitimlere ilave olarak çocukların sosyal ve manevi gelişimlerine destek olmak üzere çeşitli kültürel ve sosyal etkinlikler gerçekleştirildi."
Bu kapsamda Ankara’da belirlenen 5 kız yatılı Kur’an kursunda yaklaşık 145 çocuğun eğitim aldığını vurgulayan Toprak, “31 Mayıs 2105 tarihinde tamamlanan eğitim sonunda 110 öğrencimiz mezun olmuştur. Suriyeli öğrencilerimizin hazırladığı mezuniyet programı 10 Haziran 2015 Çarşamba günü saat 18.30’da TDV Kocatepe Konferans Salonu’nda gerçekleştireceğiz”ifadesini kullandı.