Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, 2015 Nisan ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 1,63, yurt içi ÜFE’de yüzde 1,43 olarak açıklandığını kaydetti.
Yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 7,91, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 4,80 olarak gerçekleştiğini ifade eden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, “Döviz kurundaki artış hem maliyetleri yükselterek hem de enflasyon beklentilerini bozarak ekonomi üzerindeki etkisini sürdürmektedir. Gerçekleşen enflasyon piyasanın ve Merkez Bankasının tahminlerini aşmıştır. Merkez Bankası geçen hafta yayımladığı Enflasyon Raporu’nda 2015 yılı sonu tahmin üst sınırını yüzde 8’e, 2016 yıl sonu tahminini de yüzde 5.5’a yükseltmiştir. Gelişmeler bu sınırların da geçilebileceğine işaret etmektedir” dedi.
GİYİM VE AYAKKABIDA FİYATLAR ARTTI
Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 12,3 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldüğünü belirten Çetin açıklamasında, ”Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeleri yüzde 32,91 ile ceket (kadın için), yüzde 28,51 ile patates, yüzde 24,03 ile portakal; en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeleri ise yüzde 37,46 ile patlıcan, yüzde 24,40 ile kabak ve yüzde 23,37 ile sivri biber gibi ürünler oluşturmuştur. Yıllık bazda enflasyondaki en fazla artış yüzde 14,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 13,34 ile lokanta ve oteller ve yüzde 9,9 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda görülürken; en yüksek düşüş ise yüzde 0,52 ile ulaştırma grubunda gerçekleşmiştir” sözlerine yer verdi.
AKARYAKIT FİYATINDAKİ ARTIŞ MEYVE SEBZE FİYATLARINA DA YANSIDI
Giyim ve tekstilde üretici fiyatlarında yıllık artış ortalama artış bile alınsa yüzde 5-7 aralığında olduğunu bildiren Çetin, gıda enflasyonunun ise bir Türkiye klasiği olarak artmaya devam ettiğini belirtti. Avrupa’da genelde sıfır, gıdada negatif enflasyon yaşandığına dikkat çeken Çetin, şu ifadelere yer verdi:
”OECD ülkelerinde enflasyon ortalaması yüzde 0.6’dır ve Türkiye’yi yüzde 4.2 enflasyonla Şili izlemektedir. AB’de gıda, meyve ve sebze enflasyonu -0.4 ve 0.2 arasındadır. En yüksek gıda enflasyonu yüzde 2.8 ile Malta ve Güney Kıbrıs’ta gerçekleşmiştir. Türkiye’de ise gıda enflasyonu yüzde 14, meyve enflasyonu yüzde 20, sebze enflasyonu yüzde 25 oranındadır. Bu farklılıkta Türkiye’nin yapısal sorunları kadar, girdi maliyetleri artışı da rol oynamaktadır. Merkez Bankası raporu, akaryakıt fiyatlarındaki artışın nakliye maliyeti nedeniyle aynı oranda meyve ve sebze fiyatlarına eklendiğini ortaya koymuştur. AB’de akaryakıt fiyatları son bir yılda yüzde 20 civarında düşerken Türkiye’de Ocak ayından bu yana mazot ve benzin fiyatı yüzde 6 ve yüzde 9 oranlarında artmıştır. Yİ-ÜFE’de, sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,90 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,47 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 1,25 artış ve su sektöründe yüzde 0,78 artış olarak gerçekleşmiştir. Üretici fiyatları dövize bağlı girdi maliyetlerindeki artışla uzun süre sonra yeniden tırmanmaya başlamıştır. Bu durum önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunda gerileme olsa dahi döviz kuru geçiş etkisiyle enflasyonun yüksek bantta kalacağını ve Merkez Bankası’nın bağımsız karar alma kapasitesinin mutlaka yükselmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.”
BATI AKDENİZ EN YÜKSEK AYLIK ENFLASYONDA İKİNCİ
Çetin açıklamasına şöyle devam etti:
”Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 1,99, dört aylık yüzde 4,94 ve yıllık bazda yüzde 7,67 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 2., dört aylık enflasyonda 11., yıllık enflasyonda ise 15’inci sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık ve dört aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu, yıllık değerlendirmede ise ortalamanın altında kaldığı görülmüştür.Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 16,06 ile giyim ve ayakkabı grubunda görülürken en fazla düşüş ise yüzde 0,32 ile haberleşme grubunda görülmüştür. Yıllık enflasyonda ise en fazla artış yüzde 18,76 ile lokanta ve oteller, en fazla düşüş ise yüzde 1,41 ile ulaştırma gruplarında görülmüştür.”