DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür, Bölge Müdür Yardımcısı Özhan Erdanışman, şube müdürleri ve kontrollük teşkilatı ile birlikte, Antalya’nın Aksu ilçesinde yapımı devam eden Küçük Aksu Barajı inşaatını ve Aksu Çayı ıslah çalışmalarını inceledi.
Bölge Müdürü Özgür ve beraberindeki heyet ilk olarak Aksu Çayı ıslah çalışmalarının devam ettiği Aksu Çayı’nın 12, 15, 17 ve 22’nci kilometrelerinde devam eden ıslah çalışmalarını yerinde inceledi. Islah çalışmalarında 12, 15 ve 17’nci kilometrelerde sedde dolgu imalatı ve 22’nci kilometrede kaya dolgu imalatlarının devam ettiğini belirten Özgür, “TİGEM sahasında kanaletlerin deplase çalışmalarına başlanılması için gerekli boru temininin yapılmakta olduğunu ve çalışmaların fen ve sanat kaidelerine uygun olarak devam ettiğini gördük” dedi.
Aksu Çayı Islah çalışmalarında, sanat yapılarında 4 köprünün fore kazıkları, temel beton imalatları ile Küçük Aksu Deresi bağlantısı hariç 3 köprünün elevasyon betonlarının döküldüğünü bildiren Özgür, şunları söyledi:
“Küçük Aksu Barajı tamamlandığında Gebiz ile Hacıosmanlar, Akçapınar ve Çatallar köylerine ait 44 bin 100 dekar tarım arazinin sulanması, Gebiz ve çevre köylerle turizm tesisleri için içme suyu temin edilmesi ve enerji üretimi sağlanacaktır. Ayrıca, Antalya ili sınırları içinde bulunan Kurşunlu Şelalesi’ne kritik kurak aylarda belli miktarda su takviyesi yapılması da projenin amaçları arasındadır.Baraj tamamlandığında dekar başına 2015 birim fiyatları ile 867 TL gelir artışı, ülkemiz ekonomisine yıllık 38 234 700 TL katkı yaparak, 5290 kişiye istihdam alanı sağlayacaktır.”
Aksu Çayı Taşkın Koruma projesi ile Aksu ilçesi, civar köyleri, tarım arazileri ve turizm alanlarının taşkınlardan korunması sağlanacağı gibi aynı zamanda ülkemizde düzenlenecek ulusal ve uluslararası kongrelerin, panellerin, toplantıların ve seminerlerin organize edileceği EXPO 2016 Fuar Alanı’nın da taşkınlardan korunacağını ifade eden Özgür, çalışmalarda kazının yüzde 43’ü, dolgu çalışmalarının yüzde 43’ü ve taş tahkimat işininde yüzde 35’inin tamamladığını söyledi. Toplulaştırma çalışmalarında 14 bin hektarlık sahada uçuş fotoğrafları üretildiğini ve bunlardan ortofoto haritalar yapıldığını belirten Özgür, “Ortofoto haritalardan da halihazır haritalar üretilmiştir. 28 birimde toprak derecelendirme haritaları yapılmış ve haritalar derecelendirme komisyonu tarafından onaylanmıştır. 28 Köyün blok planları hazırlanmış olup, hazırlanan parselasyon planlarının 11 köyde birinci askı işlemleri tamamlanmış olup, 9 köyde ise planlar birinci askı ilan aşamasına gelmiştir. Diğer 8 mahallede parselasyon palanları hazırlık aşamasındadır” dedi.