Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu (MYO) Seracılık Programı öğrencilerine "Örtü Altı Yetiştiriciliğinde Yabancı Otlar ve Mücadele Yolları" konusunda seminer verildi.
Öğretim Görevlileri Burçin Çakaloz ve İsmail Akgün tarafından hazırlanan seminere Gıda, Tarım, Hayvancılık Bakanlığı Elmalı İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Dilek Boğatimur ve Mustafa Fırat katıldı. İlçede yapılan yetiştiricilik ve yetiştiricilik dönemleri hakkında bilgi veren Dilek Boğatimur, "Elmalı’da nisan-kasım ayları arasında yapılan örtü altı yetiştiriciliğinde en çok görülen yabancı ot orobanştır. Bu otla ilgili ciddi sıkıntılar yaşayan üreticilerimiz var. Çiftçi eğitimleri ve değişik projelerle yabancı ot mücadelesini sürdürmeye çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalar karşılığını vermeye başladı. Önceki yıllara göre çiftçilerimiz bilinçlendiğini ve daha etkili şekilde ilaç kullandıkları görülmektedir" dedi.
Yabancı otların yayılışı ve mücadele yöntemleri konusunda önemli bilgiler aktaran Mustafa Fırat ise, özellikle sulama suyu, çiftlik gübresi ve hayvanların yabancı otların yayılmasında en önemli unsurlar olduğunu vurguladı. Fırat, "Solarizasyon en etkili mücadele yöntemlerinden birisidir. Ancak iklim koşulları ve yetiştiricilik dönemi nedeniyle bölgede solarizasyon uygulanamamaktadır. Elmalı’da örtü altı yetiştiriciliğinde yüzde 24,6 verim kaybına neden olan yabancı ot sorununu aşmakta zorlanıyoruz. Bunun için entegre mücadele yöntemleri yanında ekim nöbeti uygulanmaktadır. Çiftçilerimize dengeli bir gübreleme yapmalarını öneriyorum. Böylece yabancı ot ve kültür bitkisi rekabeti en aza indirgenebilir" ifadelerini kullandı.
Seminer sonrasında öğrenciler konuşmacılara eski Elmalı evlerinin maketini hediye ettiler.