Antalya Valisi Muammer Türker, EXPO 2016 Antalya Tanıtım Toplantısı’nda, konsoloslar ve fahri konsoloslarla bir araya geldi.
Antalya Valisi Muammer Türker’in yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Antalya Temsilcisi Büyükelçi Rıfat Köksal, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez, EXPO 2016 Yönetim Kurulu üyeleri ile Antalya’daki konsoloslar ve fahri konsoloslar katıldı.
Vali Muammer Türker EXPO 2016 Antalya tanıtım filmi gösteriminin ardından yaptığı konuşmada, 2016 Antalya Botanik EXPO’sunun konusu dikkate alındığında çok geniş bir perspektiften bakmak gerektiğine işaret ederek, EXPO’nun aynı zamanda devletler arası ve milletler arası ilişkilerde stratejik düzeyde değer taşıyan bir kavram olduğunu kaydetti. Dünyada 800 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini değinerek gıda ve tarım konusunda adaletsiz bir dağılım olduğunu ifade eden Vali Türker, “Dünyada gıda, tarım ve beslenme alanında yapılan yatırımlar, sadece bir ticari faaliyetin konusu olarak görülmemeli. İnsani değerlerin dikkate alındığı, karşılıklı dayanışmanın daha çok yer tuttuğu bir yaklaşımın benimsenmesi gerekiyor. EXPO 2016 Antalya bu amaca hizmet edecek adımlardan bir tanesi. İnsanlar arasındaki dayanışmanın, tabiata ve çevreye olan duyarlılığın. Açlara olan sevginin, saygının yaklaşımın ortaya konması gereken ve bunun hatırlatılacağı faaliyet” diye konuştu.
EXPO’yu sadece Antalya projesi olarak görmediklerinin altını çizen Vali Türker, “Bu bir Türkiye projesi, onunda ötesinde uluslararası toplumu ve aktörleri tek bir hedef etrafında birleştirmeye katkı sunacak olan hamlelerden bir tanesi” dedi. Başta devlet olmak üzere sivil toplum ve iş dünyası tarafından EXPO’nun sahiplenildiğini belirten Vali Türker, toplumsal duyarlılık ve farkındalığın işleri kolaylaştırdığına işaret ederek, “Son yıla girdiğimiz şu dönemde EXPO’nun tanıtımı ve ülke katılımları konusunda atılması gereken yeni adımlar var. Şu anda 26 civarında ülke katılımını teyit etti. EXPO ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde değişik platformlarda tanıtım faaliyetleri yürütülüyor” ifadelerini kullandı. Vali Türker, EXPO’nun bir milli mesele olduğu bilincinden hareketle özellikle Antalya ekseninde daha fazla tanıtım faaliyeti ve bilgilendirme yapılması gerektiğini, toplantının da bu amaçla gerçekleştirildiğine işaret ederek, şunları söyledi:
“Ülke katılımları konusunda konsoloslarımızın ve fahri konsoloslarımızın daha etkin olmasını, üzerine düşen payı üstlenmesini arzu ediyoruz. Karşılıklı bilgilendirmenin yapılacağı toplantıda, konsoloslarımızdan alacağımız farklı fikirler, farklı öneriler bizim için çok değerli.”
EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez de konsoloslardan desteklerini istedi.