Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK), Hasta, Çalışan Hakları ve Güvenliği Daire Başkanlığı tarafından Antalya’da düzenlenen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitici Eğitimi" devam ediyor.
Eğitime TKHK Başkan Yardımcısı Mehmet Atasever, Kurum Daire Başkanı Fatima Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu ile 29 sağlık bölgesinde bulunan 31 genel sekreterliğe bağlı seçilen pilot hastanelerden başhekim yardımcısı, sağlık otelciliği müdürü, acil servis sorumlu hekimi, eğitim hemşiresi, sosyal çalışmacı ve psikologlardan oluşan 7’şer kişilik eğitici ekipleri katıldı.
FARKINDALIK OLUŞTURULMASI
TKHK Başkan Yardımcısı Mehmet Atasever yaptığı konuşmada, "Bakanlığımızca ‘Şiddetin Her Türlüsüne Karşıyız’ sloganıyla sağlık çalışanlarımızın ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ konularında eğitilmesi, farkındalık oluşturulması ve çalışmaların devam etmesi planlanmaktadır" dedi. Atasever, bu kapsamda 29 sağlık bölgesinde bulunan 31 genel sekreterliğe bağlı seçilen pilot hastanelerden başhekim yardımcısı, sağlık otelciliği müdürü, acil servis sorumlu hekimi, eğitim hemşiresi, sosyal çalışmacı ve psikologlardan oluşan 7’şer kişilik eğitici ekipleri oluşturulduğunu ifade etti. "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitici Eğitimi" ile sağlık personelinin şiddet mağduru kadına nasıl yaklaşması ve sürecin nasıl yürütülmesi konusunda bilgi sahibi olmasının hedeflendiğini bildiren Atasever, bu eğitimlerle sağlık personelinin duyarlılığını, farkındalığı, bilgi,becerilerinin artırılması, sürecin doğru yürütülmesi ve çözüm odaklı hizmet sunulmasının amaçlandığını kaydetti.
ACİL SERVİSLER
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Hasta, Çalışan Hakları ve Güvenliği Daire Başkanı Fatima Şahin ise konuşmasında, acil servislerin, insanların sadece medikal ve cerrahi değil, aynı zamanda psikososyal yardıma en yoğun ihtiyaç duyduğu yerler olduğunu vurguladı. Şahin, "Acilde tedavisi başlatılan intihar girişimleri, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet, çocuk ihmal ve istismarı girişimlerine medikal müdahalenin arkasından gerekli psikososyal müdahalenin yapılması gerekmektedir. Bu bilgilerin ışığında kriz durumlarını acil servislerde kayıt altına almak, bu anlamda bir veri bankası oluşturmak gerekli çalışmalara ışık tutması bakımından önemli görülmekte, hasta ve hasta yakınlarına psikososyal desteğin yanı sıra, alanda çalışan sağlık personeli ve işbirliği yapılacak diğer sektör çalışanlarının şiddetin önlenmesi konusunda eğitilmelerinin zarureti ortaya çıkmaktadır" dedi.
Toplumsal olayların en fazla yansıdığı stratejik alanların, hastanelerin acil servisleri olduğunu ifade eden Şahin, "Bu alanlarda sağlık personelinin hem ülkemizde yaşanan şiddet olaylarıyla karşılaşan mağdura yardım modeli gerçekleştirebilmesi, hem de bireysel olarak kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında yetkin bilgiye sahip olması amacıyla planlanan eğitici eğitimi, sağlık personelinin bu konuya çok yönlü ve bir bütün olarak yaklaşımını sağlayacaktır" diye konuştu.
Eğitim 23 Mayıs’ta sona erecek.