Antalya’nın Kemer ilçesini ziyaret eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ilçeye iki yılda sadece arıtma için 60 trilyon yatırım yapacaklarını açıkladı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kemer ilçesinde esnafı ziyaret ederek, vatandaşlarla buluştu. Esnafın sorun ve önerilerini dinleyen Türel, ziyaret sonunda basın mensupları ile bir araya geldi. Kemer’le ilgili projelerin bir kısmını başlattıklarını, bir kısmını başlatacaklarını belirten Türel, “Kemer her zaman ilgi alanımız içinde. Kemer’de sadece arıtma tesislerinin büyütülmesi modernizasyonu teknik kapasitesini artırmak için iki senede, yaklaşık 60 trilyonluk bir yatırım yapacağız. Bu yıl 13 trilyon, gelecek yıl da 47 trilyon harcayacağız. Kemer’de alt yapının güçlendirilmesi önemli. İki senede sadece arıtma tesisleri için 60 trilyonluk yatırım yapıyoruz. İçme suyu, kanalizasyon gibi alt yapılar dahil değil” dedi.
KEMER 2 KAVŞAĞI HAZİRAN AYINDA AÇILIYOR
Kemer’in ulaşımla ilgili bir takım sorunları bulunduğunu ifade eden Türel, “Hem toplu ulaşımla ilgili hem de kavşaklarla ilgili sıkıntıları biliyoruz. Kemer 2 üst geçişli kavşağın inşaatı hızla devam ediyor. Kavşağın bir tarafı Haziran ayının başında, diğer tarafı Haziran ortasında hizmete girecek. Turizm sezonundan önce geliş gidiş olarak trafiğe açılmış olacak. Kemer 3 kavşağına da turizm sezonu sonrasında başlayacağız. Bu çalışmalar Kemer trafiğinin rahatlamasını sağlayacak” diye konuştu.
“AMACIMIZ MİLLETİ ÜTMEK DEĞİL MİLLETE HİZMET”
Kemer’e deniz otobüsü seferlerinin sürdüğünü hatırlatan Türel şunları söyledi:
“Deniz araç sayımızı artırabilirsek seferleri daha da sıklaştıracağız. Gece hem Kemer’e hem Kaleiçi’ne yemeğe gelen misafirlerimizin dönüşüne imkan verecek şekilde belki de gece bir sefer planlayacağız. Antalya Kemer arasında ciddi bir ticari canlılık sağlamaya çalışıyoruz. Menderes Türel’in projesini itibarsızlaştırmak için geçmişte deniz otobüsünü 40 lira yapanlar, 40 liranın altında kazanmaz diyenler Kemer’e resmen ihanet etmiştir. Biz 10 lira ile gayet iyi şekilde çalıştırıyoruz. Bizim yaptığımız işlerin hesabının arkasında millete hizmet vardır, milleti ütmek yoktur. Milleti ütenler geçmişte Kemer’e deniz otobüsünü 40 lira yaptılar, bedelini sandıkta ödediler. Amacımız milleti ütmek değil, millete hizmet. Toplu ulaşım kar edilecek bir husus değildir. Millete hizmet edilmesi gereken zararı subvanse edilmesi gereken bir husustur. Bu bütün dünyada böyledir. Amaç ucuz ulaşımdır çünkü.”
”TOPLU ULAŞIMLA İLGİLİ DÜZENMEYE GİDECEĞİZ”
Kemer’in en büyük beklentisinin kırmızı otobüsler diye tabir edilen toplu ulaşımla ilgili düzenlemeler olduğunu ifade eden Türel, “Bu düzenlemelerle ilgili teknik altyapıyı oluşturduk. Arkadaşlarımız üzerinde 1 yıldır çalışıyor. Ulaşım esnafıyla da konuşacağız. Sonrasında toplu ulaşım esnafını havuz içinde toplayarak eşit dağılım, adaletli paylaşımla, akıllı kart uygulamasını da devreye tutmak suretiyle, hepsini rotasyona tabi tutarak bütün hatlarda çalıştıracağız. Herkes kendi payına düşeni koltuk başına havuzda toplanan bedeli eşit olarak paylaşacak. Yoğun hatlarda sen çalıştın az hatlarda ben çalıştım tartışması yaşanmayacak. Arkadaşlar ulaşım esnafının görüşlerini sordu. Bir sorun görünmüyor. Hazırlıklarımız sürüyor. Birkaç ay içerisinde uygulamaya koyarız” ifadelerini kullandı.
“CADDELERE ÇOK ÖZEL PROJELER YAPMAK İSTİYORUZ”
Kemer’in iki büyük caddesi Liman ve Atatürk caddelerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmesi konusunda esnaftan büyük talep oluğunu belirten Türel, “Bana gelen bilgilere göre Kemer Belediye Başkanımızın da devretme yönünde eğilimi var. Ama meclis kararı gerekiyor tabi. Sonucu meclis belirleyecek. İyi niyetli yaklaşımla, bu caddeleri güzelleştirecek çok güzel projeler, Kemer’in girişinde cazibe oluşturacak çok özel projeler yapmak istiyoruz. Seçimlerden sonra meclisimizin gündemine almak suretiyle projelere başlayıp, bu caddeleri bir dahaki turizm sezonunda turistlerin görüp gidemeyeceği cazibe merkezi haline getirmeye çalışacağız” dedi.
KEMER’E YAT LİMANLARI
Basın mensuplarının Kemer’e kruvaziyer limanı sorusu üzerine Türel, Kemer’e kruvaziyer değil yat limanı projeleri bulunduğunu söyledi. Türel şunları anlattı: “Kruvaziyer limanla ilgili planlamalarımız var. Bir tanesi Demre’de. Çünkü Noel Baba günü birlik kruz gemileri için çekim merkezi. Antalya Lara bölgesinde de bir kurvaziyer limanı planlıyoruz çünkü havalimanı 10 dakika. Lara kruz turlarının ilk veya son durağı olabilecek merkez haline gelebilir. Geliş ve gidiş noktası olabilir. Antalya’da bunu planladığımız için Kemer’de kruvaziyer limanı çok rantabl çıkmıyor. Kaliteli, paralı turisti Kemer’e getirebilecek yat limanı projelerimiz var. Yat limanlarını doldurduğumuzda kruvaziyerden gelecek turistten çok daha fazlasını buraya getirebiliriz. Mavi yolculuğunun son ya da başlangıç noktası olabilir Kemer. O nedenle yat turizmini geliştirecek yat limanı projeleri daha önemli. Ulaştırma Bakanımızın da Antalya milletvekili adayı olması projeleri daha da kolaylaştıracaktır. Seçmenlerimiz bize destek verirse imkan, irade ve çalışkanlığa sahibiz.”
Tekirova Finike arası duble yol çalışması yakında başlayacağını belirten Türel, “Kumluca Finike arası zaten duble yol. Tekirova projesi başlayacak. Finike-Demre, Demre-Kaş, Kaş-Kalkan duble yol olmak suretiyle tüneller ve viyadüklerle geçilecek. 8 kilometresi tünel, 1.5 kilometresi viyadüklerle geçilecek” dedi.
SÖYLENTİLERE CEVAP
Bir basın mensubunun emlak vergilerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından artırıldığı yönünde söylentilerin dolaştığını söylemesi üzerine Başkan Menderes Türel, “Emlak vergileri ilçe belediyelerin takdirinde olan bir husustur. Kemer Belediyesi’nin emlak vergilerini yükseltmesi söz konusu olmuş. Büyükşehir artırdı diyorlar, yalan söylüyorlar. Büyükşehir Belediyelerinin aldığı gelirler kanunlarla belirlenmiş gelirlerdir. Büyükşehir’in aldığı gelirlerden ne kadarını Kemer’e yatırım olarak dönüştürüyor bunun hesabını yapmak gerek. Kemer’de sadece bir arıtma projesine 60 trilyon harcıyoruz. Kemerden aldığımız gelirler 2 sene de 60 trilyon oluyor mu düşünmek gerek. Büyükşehir’in Kemer’a yaptığı yatırımlar, aldığı gelirin misli misli fazlası” şeklinde konuştu.
Başkan Türel, başka bir soru üzerine de Çıralı’da yaşanan yıkılmadan haberi olmadığı belirterek, “Daha önce de Kemer bölgesindeki bazı yıkımları Büyükşehir’in sorumlu olduğunu söylemeye çalıştılar. Gereken cevabı vermiştik ve geri adım atmışlardı. Çıralı’daki yıkımlarla da Büyükşehir’in ilgisi yok” dedi.