Kepez Belediye Meclisi’nin 5 gündem maddesinin görüşüldüğü Mayıs ayı toplantısının devamında, 2014 yılı bütçe kesin hesabı görüşülerek onaylandı.
AK Parti, CHP ve MHP grup sözcülerinin, bütçe ile ilgili olumlu görüşlerini dile getirmesinin ardından söz alan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 2014 yılı tahmini bütçesinin 192 milyon lira olduğunu hatırlattı. Başkan Hakan Tütüncü, gelirde ve giderde yüzde 85 oranında gerçekleşme sağlandığını belirtti.
Bütçe giderinin 164 milyon 450 bin 904 lira, bütçe gelirinin ise 164 milyon 043 bin 274 lira olarak gerçekleştiğini aktaran Başkan Tütüncü, “Belediyelerin performanslarını ortaya koyan çok önemli iki tane kriter vardır. Bir tanesi faaliyet raporudur, diğeri ise bütçe kesin hesabıdır. Her belediyenin bütçe kesin hesabını elime aldığımda, gerçekleşme oranına ve yatırıma ayrılan paraya bakarım. Bu iki parametre idarenin nasıl çalıştığıyla alakalı kanaat sahibi olmanız için yeterlidir. Meseleye bu açıdan yaklaştığımızda 2014 bütçemizin gelirde ve giderde gerçekleşme oranının yüzde 85 olduğunu görüyoruz. Türkiye standartlarında bütçeler yüzde 70’ler seviyesinde yapılır. Bütçe her zaman bol dikilen bir gömlektir. Yıl içerisinde çeşitli ödenekler ve kaynaklar gelebilir. Bu kaynakları değerlendirebilmek bakımından bütçelerde, yüzde 70’ler seviyesinde gerçekleşecek şekilde yapılır. Yüzde 60’lar seviyesinde bir gerçekleşme olduğu zaman bütçe fena değildir” dedi.
Başkan Tütüncü, Türkiye’deki belediyelerin bütçe gerçekleşme oranının 50,60’lar arasında olduğuna dikkat çekerek, “Göreve geldiğimizde belediye bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 40’lar seviyesindeydi. Bütçede yüzde 85 gerçekleşme oranını, 2014 yerel seçim döneminde gerçekleştirebilmek büyük bir başarıdır. Her yıl bir önceki yıla göre bütçemiz gerçekleşme oranında daha ilerilere gidiyor” açıklamasını yaptı.
BÜTÇENİN YÜZDE 44 YATIRIMA
2014 bütçesinde en çok payı yatırıma ayırdıklarına vurgu yapan Başkan Tütüncü, şunları söyledi:
“2014 bütçesinde yatırıma ayırdığımız para 72 milyon 511 bin liradır. Bu rakamda bütçenin yüzde 44’üne tekamül ediyor.Bir idare bütçesinin yüzde 40’ından fazlasını yatırıma ayırıyorsa çok çeşitli kriterlere göre hesaplanmış. Yüzde 40’nın üzerine çıkmışsa çok ciddi bir başarı var, demektir. Elbette ki daha çok yatırım yapılması, daha çok hizmet üretilmesi gerektiği görüşüne katılıyorum. 2015 yılı yatırımda çok farklı bir sıçrama dönemimiz olacak.”
Müzakerelerin ardından 2014 bütçe kesin hesabı oy birliği ile kabul edildi.