İş adamı Olcay Berberoğlu tarafından Antalya’nın Manavgat ilçesinde 42 bin metrekare alanda kurulan Japon eriği bahçesi kuruldu. Bahçenin danışmanlığı Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi eski Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya tarafından yürütülüyor.
İş adamı Olcay Berberoğlu’nun daveti üzerine, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, MATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Arslan, Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin ve Bakkallar Odası Başkanı Abdullah Akça ile Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Yeşim Tıravoğlu Demirtaş bahçede incelemelerde bulundu.
Olcay Berberoğlu heyete bahçeyi gezdirerek, bahçeye Avrupa ve Türkiye’nin bazı bölgelerinde bulunan sulama ve ilaçlama sistemi kurduklarını anlattı. Berberoğlu, sistemin bilgisayar alt yapısı ile çalıştığını, sulama ve ilaçlamanın tamamlanması ile sistemin otomatik olarak kapandığını belirterek, "Kurduğumuz sistemle ağaçlara istediğimiz besini verebiliyoruz. Ağaçlara düzenli besin maddelerinin verilmesi ile düzenli olarak meyve alınabiliyor" dedi. Ağaçların 10 Mayıs 2014 yılında dikildiğini ifade eden Berberoğlu, bir yıl sonra meyve verdiğini söyleyerek, bekledikleri verimi almaları halinde bahçeyi büyütmeyi hedeflediklerini söyledi.
Meyve ağaçlarının üzerine kurulan tülle, doluya karşı perdeleme sistemi kurduklarını bildiren Berberoğlu, şunları söyledi:
"Ağaçlarda çiçeklerin oluştuğu dönemde yağabilecek dolu, çiçeklere zarar vererek meyve üretimini azaltabilir. Kurulan sistem, ağaçlarımızı doludan korumasının yanı sıra, ağaçların olduğu bölgeye sera etkisi yaparak, ortamın ılık olmasıyla daha erken meyve almamızı sağlıyor."
Kurdukları sistemin hava durumuna göre don olacağını önceden hissettiğini ve ağaçların üzerine sis üretmeye başlayarak donu önlediğini anlatan Berberoğlu, "Sisin oluşması ile çiçeğin donmasını önleniyor. Böylece hiç bir çiçek zarar görmüyor" dedi.
Ziyaret sonrasında açıklama yapan MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş ise, turizmden sonra tarımın ilçenin en önemli gelir kaynağı olduğunu belirterek, ilçede modern tarıma geçilmesi gerektiğini söyledi. İlçede bu tür örnek meyve üreticiliğinin artması gerektiğine vurgu yapan Başkan Boztaş, "Ziyareti gerçekleştirdiğimiz bahçede modern bir sistem kurulmuş. Danışmanlarla çalışılıyor. İlçemizde bu tür meyve üreticiliğinin artmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Tarımda devletin verdiği teşviklerin daha da artması gerektiğinin altını çizen Boztaş, tarıma yönelik verilen destek ve teşviklerde bankaların aldığı komisyonların da azaltılması gerektiğini ifade etti.