Kanser tanı ve tedavisine yönelik tüm branşları ortak bir bünyede buluşturan Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi, 2013 yılından bu yana Türkiye’de düzenlediği kanser okulunun Kıbrıs’taki ikinci dersini, Kıbrıs Türk İngiliz Derneği işbirliğiyle Lefkoşa’da gerçekleştirdi.
Kanserle mücadeleye eğitim kimliği kazandıran ve 7 Şubat’ta Kıbrıs’ta bir ilke imza atarak kanserle mücadele misyonunu Girne’ye taşıyan Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi, toplumda kanserden korunma bilinci oluşturmak amacıyla gerçekleştirdiği projeleri kapsamında, Kıbrıs’taki ikinci Kanser Okulu’nda, “Kadın Kanseri” konusunu ayrıntılı olarak ele aldı. Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi ile Kıbrıs Türk İngiliz Derneği tarafından, Lefkoşa Golden Tulip Otel’de halka açık olarak düzenlenen ve iki oturum halinde gerçekleştirilen kanser okulunda, meme, rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanserlerinden korunma yolları ile cerrahide son yenilikler masaya yatırıldı.
Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi’nin “Yeni Nesiller Yetiştiren Kadınlarımızın Sağlığını Konuşmaya Geliyoruz” sloganı düzenlediği ikinci kanser okulunda, “Dünyada ve Kıbrıs’ta Kadın Kanserleri”, “Kanserden korunabilir miyiz”, “Erken tanı için bilmemiz gerekenler”, “Cerrahide ve tıbbi tedavide bilmemiz gerekenler” konuları mercek altına alındı.
Kanser okuluna, Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Memorial Sağlık Grubu Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Saim Yılmaz, Nükleer Tıp ve Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Akın Yıldız ile Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Karaca konuşmacı olarak katıldı.
Kanserdeki artış hızına bağlı olarak gelecek 10 yılda, 20 milyon yeni kişiye kanser tanısı konulacağının öngörüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Kanser tedavilerinde son 10 yıldaki gelişmeler sayesinde hastaların yaşam süresi ve kalitesi önemli oranda arttı. 2000 yılından önce 3 kanser hastasından yalnızca birinin şansı varken, günümüzde artık 3 hastadan ikisi kanserden kurtulabiliyor” dedi. Kanserde kişiye özgü tedavilerin başarıyı getirdiğinin altını çizen Prof. Dr. Özdoğan, kanserlerin üçte birinin önlenebilir olduğunu dile getirdi.
"KADINLAR BİLGİ SAHİBİ OLMALI"
Kadın kanserlerinde, erken teşhis ve uygun tedaviler ile tam iyileşme sağlanabildiğinin altını çizen Prof. Dr. Özdoğan, "Türkiye Halk Sağlığı Kurumu kanser Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan 2009 yılı kanser istatistikleri, ülkemizde her yıl yaklaşık 63 bin kadının kansere yakalandığını göstermektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden biri olmaya devam etmektedir. Bunun dışında rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleri de sık görülen kadın kanserleri olarak sıralanabilir. Kadınlarda akciğer kanseri erkeklere oranla daha az görülse de en sık rastlanan kanser türü olarak sayılabilir. 15-24 yaş arası kadınlara tiroid ve hodgkin hastalığı yüksek oranda ortaya çıkmaktadır. Kadın kanserleri, hastaların özgüven duygusunu ve cinsel yaşamlarını da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle her kadın, bu kanserler ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır” açıklaması yaptı.
DÜNYANIN 100 ÜLKESİNE KANSER TEDAVİ HİZMETİ
Memorial Antalya Hastanesi Direktörü Dr. Sevim Şuekinci de Memorial’in kanser tedavisindeki deneyimlerini Kıbrıs’la paylaşıyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2011 yılından bu yana hizmet veren Memorial Sağlık Grubu Antalya Onkoloji Merkezi hakkında şunları söyledi:
“Merkezimiz 4 yıl içinde 12 binden fazla hastaya tedavi olanağı sundu. Kemik iliği nakil merkezinde, 3 yıla yakın sürede 250’e yakın sayıda hastaya kemik iliği nakli yaptık. 1000’in üzerinde Rus, Ukrayna, Türki Cumhuriyetleri, Irak, Libya ve Avrupa ülkelerinden gelen kanser hastalarının tedavileri tamamladık. 2000’e yakın sayıda hastaya, onkolojik cerrahi ve radyoterapi uyguladık. Türkiye’de ilk defa kemoterapi ünitelerine sanat evi kavramını getirdik. Kanserli hastanın bütüncül rehabilitasyonunu (fiziksel, cinsel ve psikolojik rehabilitasyon) ayrı ayrı ele alarak çözümler ürettik. Kanser Okulu projeleri ile sağlıklı binlerce bireyi kanserden korunma, erken teşhis, ileri tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdik.”