Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili adayı Tarkan Akıllı, Kepez ilçesinde hayvan pazarını ziyaret ederek, besicilerin sorunlarını dinledi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili adayı Tarkan Akıllı, İl Teşkilatı’nın 7 Haziran’da yapılacak olan milletvekili genel seçimleri için hazırladığı çalışma programı kapsamında Kepez Hayvan Pazarı’nda besicileri ziyaret etti.
Kepez İlçe Başkanı Mehmet Seyyar’ın da katıldığı ziyarette Akıllı, besicilerin sorun ve taleplerini dinledi. Besiciler, borçlarını ödemek amacıyla hayvanlarını satmak için pazara getirdiklerini, pazarda da alıcı bulunmadığını ve yok pahasına ellerinden çıkarmak zorunda kaldıklarından yakındı. Akıllı ise, uygulanan ekonomik politikalar nedeniyle orta düzey gelire sahip vatandaş sayısının çok azaldığını belirterek, “Vatandaşların yüzde 90’ı fakirleşti” dedi.
Gıda üretiminin tarih boyunca bütün dünyada en stratejik sektör olduğunu kaydeden Akıllı, “İnsanların en temel ihtiyacı besindir ve beslenme için zaman ve kaynak ayırırlar. Bu bitkisel ürünler olduğu kadar hayvansal ürünler içinde geçerlidir. Türkiye’nin doğru dürüst bir tarım ve hayvancılık politikası olmadığı için üreticiler tarlalarını boş bırakıyor, hayvanlarını satıyor” diye konuştu. Hayvancılık sektörünün en önemli sorunları arasında yem fiyatları olduğunu kaydeden Akıllı, “Yem fiyatları aldı başını gidiyor. Tarım desteklenmediği için üreticiler hayvanlarına yedirecek at bile bulamıyor. Bu aslında çok acı bir durumdur” ifadelerini kullandı. 787 bin kilometrekarelik Türkiye’de ot yetiştirilemediğine işaret eden Akıllı, “Yem bitkileri üretimi dip yaptığı için yem üretimi düşüyor. Saman dahi üretilmiyor. Saman fiyatları neredeyse altınla yarışıyor” diye konuştu.
MHP iktidarında hayvancılığın en önemli girdisi olan yem bitkileri üretiminin teşvik edileceğini kaydeden Akıllı, şunları söyledi:
”Yem bitkileri ile yağlı tohumlu bitki üretimine verilen destekler arttırılacak. Hayvan üreticilerinin yem ve kepek başta olmak üzere kullandıkları girdilerdeki KDV yüzde 1’e düşürülecek. Meraların etkin kullanımı teşvik edilecek.”
İşlevsizleştirilen Et ve Süt Kurumu’nun piyasayı yeniden düzenleyecek bir kurum olarak yapılandırılacağını kaydeden Akıllı, “Bugün üreticilerimiz süt üretiminden net zarar ediyor. Et üretiminde net zarar ediyor. Böyle olunca Türkiye’nin canlı büyükbaş ve küçükbaş varlığı sürekli azalıyor. Bütün meralarımız, otlaklarımız bomboş dururken, Türkiye, Kurban Bayramı geldiğinde yurt dışından büyükbaş hayvan ithal ediyor. MHP iktidarında et ve süt ürünlerinde hem üretici hem de tüketicinin mağduriyetini gidermek için fiyat denetimi titizlikle yapılacak. Ette ve sütte garanti fiyat uygulamasına geçilecek” dedi.