Seçim çalışmalarını Antalya’nın Alanya ilçesinde sürdüren AK Parti Antalya Milletvekili ve adayı Hüseyin Samani, çarşı esnafıyla bir araya geldikten sonra Alanya Ziraat Odası’nı ziyaret etti.
Alanya Ziraat Odası üyeleriyle buluşan AK Parti Antalya Milletvekili ve adayı Hüseyin Samani, kendisinin de bir çiftçi ve aynı zamanda TBMM Tarım Komisyonu üyesi olduğunu hatırlattı. Alanya denildiği zaman akla ilk turizmin geldiğini ancak 18 bin üreticisiyle Alanya’nın aynı zamanda bir tarım ilçesi olduğunu belirten Samani, Türkiye’de bütün tropik meyveleri üretebilen yegane ilçelerden birinin Alanya olduğunu söyledi.
Samani, “Üretilmiş olan ürünlere bakıldığı zaman Alanya, spesifik ürünler üreten bir ilçemiz. Bugün Türkiye’de tropik ürünleri Alanya’nın dışında pek üreten bir merkez yok. Alanya ürettiği ürünlerin niteliği bakımından Türkiye’de önemli bir tarım bölgesi. Turizmin yanında tarımın da olması, yani bir anlamda turizmin yanında doğallığın olması doğal olarak üretilen ürünlerin olması turizme de dolaylı olarak katkı koyabilmekte. Turizm de dolaylı olarak tarıma katkı sağlamakta. Çünkü üretici ürünleri satmak ister. Ancak bizler başka yere ihraç etme gayretinden daha da ziyade gelen turiste satma modeli geliştiriyoruz. Ayrıca, ürünleri kendi doğal ortamlarında nasıl yetiştiğini turistlere göstererek turizme de dolaylı bir katkı koyabiliriz” dedi.
“TARIM, SİYASİ MALZEME YAPILACAK BİR SEKTÖR DEĞİLDİR”
Tarım sektöründe çalışacak işçi sıkıntısı olduğunu vurgulayan Samani, tarım sektörünün siyasi kaygılarla siyaset malzemesi yapılacak bir sektör olmadığını ifade etti. Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ve verilerle değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Samani, “Eskiden biz sebze tohumlarını daha çok dışarıdan alırdık. Ve çoğunlukla yüzde 60-70 oranın da İsrail menşeliydi. Ama şuanda geldiğimiz noktada bu ülkenin ağırlığı yüzde 10’un altına indi. Ve tam tersi bir durum ortaya çıktı. Şu anda yüzde 50- 60 oranında özellikle sebze tohumlarını artık biz üretebiliyoruz. Tarım sektöründe tohumculuk ile ilgili düzenlemeler yapılmasıyla bu gelişmelerin yaşandı” diye konuştu.