Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Akıllı Kentler-Bulut Kent Bilgi Sistemi” projesi yapılan toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı.
“Akıllı Kentler-Bulut Kent Bilgi Sistemi” projesinin tanıtım toplantısı Meyra Palace Otel’de yapıldı.
Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, projenin pilot kentlerinin Belediye Başkanları ve çok sayıda konuk katıldı. Toplantıda ilk olarak projenin tanıtım videosu izletildi. Tanıtım filminde projenin toplam 5 yıllık maliyetinin 516 bin lira olduğu ve proje kapsamında veri toplama işlemleri için Ardahan, Elazığ, Talas Belediyeleri ile Kırşehir ilinin seçildiği açıklandı. Projenin pilot Belediyelerinin Başkanları sahneye çıkarak proje hakkında düşüncelerini ifade ettiler.
Kürsüye davet edilen Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, burada yaptığı konuşmada, ’’Türkiye’nin akıllı, etkin yönetimine katkı sağlayacak bir özgün proje hazırladık. Ülkemizin birikmiş sorunlarını hızlı projelerle alt yapı, üst yapı, her anlamda etkin hizmetleri sunmayı hedefliyoruz. Anadolu topraklarında olan Türkiye’nin iki asırdır yaşadığı mağduriyet, mazlumiyet ve çilenin fedakârlığın zirvesini yaşayan bir bölgenin iliyiz. Bu süreç içerisinde ebetteki şehirleşme hızlı olması gerekirken, biz biraz daha kırsal geleneklerin etkinleştiği bir süreç yaşamışız. Şimdiyse son beş yılda yüzde yetmiş kanalizasyonumuzu tesis ettiğimiz, aydınlatma ve elektrik şebekesini yer altına aldığımız, doğal gazı getirdiğimiz, kentsel dönüşüm projelerini uygulamaya soktuğumuz, şehir tasarımını imar revizyonunu hali hazır haritamızı ve on sekiz’i (18) ilk defa uyguladığımız bir dönemde böyle bir programın içerisinde yer almak ebetteki bize çok mesafeler kazandıracaktır. Bu anlamda şehrimizin akıllı etkin ve verimli hızlı yönetimine inşallah bu yıl içerisinde bu programın biteceğinin bilgisini aldık. Şehrimizde bilgiler ve verilerin yüzde yetmişi toplanmış durumda, inşallah bu dönemde Anadolu’muz da, büyük kentlerimizle bu güzel süreçlerle yarışacak güzelliğe ulaşmanın bütün planlamalarını ve uygulamalarını projelerini hayat geçirmenin savaşı ve mücadelesi içerisindeyiz. Böyle bir pilot uygulamanın içerisinde yer almak bize çok mesafeler kazandıracaktır. Bu anlamda tekrar sayın Bakanımıza ve bu programı uygulamaya koyan genel müdürlüğümüz yetkililerine teşekkür ediyorum.’’
Bakan Güllüce ile Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, telekonferans yöntemini kullanarak bağlantı kurdu. Bağlantıda görüşlerini aktaran Zorluoğlu, bulundukları yer olan Hükümet Konağı ile ilgili verileri sisteme girme işlemine başladı.
“KENT-SİS İLE 400 MİLYON LİRA TASARRUF SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”
Bakan Güllüce, daha sonra toplantının kapanış konuşmasını yaptı. Bakanlık olarak 2023 Akıllı Bilişim Kentleri’nin temellerini attıklarını kaydeden Güllüce, hedeflerinin en küçük belediyeleri bile bilgi teknolojilerini kullanır hale getirmek olduğunu ifade etti. Kent-Sis ile 400 milyon lira tasarruf sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Güllüce, “Hani şeytanı kovalamaktan salavat getirmeye fırsat bulamadım’ diye bir söz vardır. Ne zaman 1830’dan beri şöyle bir dikileyim, şöyle bir kendime geleyim diyecek olsa, belli sorunlar başına getirildiği için bazı alanlarda çok geç çok geri kaldık. Gelişmiş ülkelerle muasır medeniyet seviyesine ulaşma yarışında aramızdaki mesafeyi kapatmamız için koşmamız lazım, yürümek yetmiyor” dedi.
“SAVUNMA SANAYİNDEKİ MİLLİLİK KADAR YAZILIM SANAYİNDE DE MİLLİLİK KONUSUNA ÇABA HARCIYORUZ”
Güllüce, Türkiye’deki altyapı haritalarının eksikliğine dikkat çekerek, bu konu ile ilgili olarak Bakanlığın bir projesinin olduğunu açıkladı. Yazılım konusunda da milli olma hususuna önem verdiklerini belirten Güllüce, savunma sanayindeki millilik kadar yazılım sanayinde de millilik konusuna çaba harcadıklarını söyledi. Güllüce ayrıca gelişmemiş yerlerin bu sistemden azami ölçüde faydalanacağının altını çizerek, ekonomisi iyi olmayan belediyelere de pozitif ayrımcılık yapacağını kaydetti.