İran’ın Tebriz şehrinde düzenlenen Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) V. Olağan Kongresi kapsamında yapılan ikinci panelde “Kafkasya Coğrafyasında Organ Nakli Sorunları” ele alındı.
Moderatörlüğünü İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan’ın yaptığı panelde Tebriz Tıp Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohammad Hossein Somı, Kafkas Üniversitesi Araştırma Hst. Baştabip Doç. Dr. Mikdat Kaya, Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gürkan Öztürk ve Tiflis Tıp Devlet Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Levan Benashvılı katılımcılara Kafkasya’daki organ nakli sorunları hakkında bilgi verdi.
Tebriz Tıp Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mohammad Hossein Somı, Tebriz’in çok eski bir medeniyet şehri olduğunu ve buradaki tıp merkezleri ve üniversitelerin birçok medeniyete katkı sağladığını vurguladı.
Atatürk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gürkan Öztürk, Kafkasya’daki kadim topraklarda yaşayan insanların sağlığa çok önem verdiğini ve bölgedeki sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir olması gerektiğini ifade ederek, “Organ nakli tıpta gelinen en son noktalardan biridir. Organ nakli vücutta görevini yapmayan herhangi bir organın yenisiyle değiştirilmesidir. Türkiye’de 1967’li yıllardan beri organ nakli yapılmaktadır.” dedi. Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde organ nakline sebep olan hastalıkları sıralayan Doç. Dr. Öztürk, bu bağlamda yapılan çalışmaların neler olduğunu aktardı.
Panelde konuşan Tiflis Tıp Devlet Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Levan Benashvılı, Tiflis Tıp Devlet Üniversitesi’nde gerçekleştirilen organ nakilleri hakkında katılımcılara İngilizce bir sunum gerçekleştirdi.
Panelde Kafkasya’daki organ nakliyle ilgili sorunlara karşı çözüm önerileri ve neler yapılabileceğine dair önemli yol haritaları sunuldu.